Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
Epoq køkken planlægning

Epoq køkkentips - Hvilke hvidevarer passer netop til dig?

Valg af hvidevarer handler om meget mere end pris og design. Valget af hvidevarer er investeringer for hele familien i form af tid og energi. Få hjælp til planlægning af dit nye Epoq-køkken hos Elgiganten.

Ved at træffe de rigtige hvidevarervalg forenkler vi faktisk vores hverdag. I dag kan man fx slippe for afrimning, ovnrengøring og dårligt planlagte madindkøb ved ganske enkelt at vælge hvidevarer med de rigtige funktioner. Og det er slet ikke så dumt! Inden du begiver dig ud for at købe nye hvidevarer, kan det være en god idé at liste alle behov, I har som familie. Skal der være masser af plads til nyfanget fisk i fryseren? Mulighed for hurtigt at vaske børnenes træningstøj? Plads til 25 vinglas i opvaskemaskinen? Antallet af familiemedlemmer, boligens størrelse, og jeres vaner i familien er alle faktorer, som påvirker jeres valg af hvidevarer. Planlæg, tænk igennem, og træf de rigtige valg for netop din familie.

Køleskabet

Familiens størrelse er naturligvis den allervigtigste faktor. Hvis I er mange i familien, har I brug for et stort køleskab for at slippe for at skulle handle ind alt for tit. Hvis familien er lille, kan I spare på energien ved at undgå at skulle køle et alt for stort køleskab ned. Det er også afgørende, hvad din familie kan lide at spise. Opbevaring af frugt og grønt adskiller sig meget mellem de forskellige varemærker, især i kombinerede køle-/fryseskabe. Hvis I er vegetarer, kan det altså være værd at kigge lidt ekstra på denne detalje. Derudover findes der også køleskabe med særskilte hylder til kød og fisk, hvor temperaturen holdes på nul grader for at holde dine råvarer friske så længe som muligt.

Smart funktion at kigge efter: Der er mange køleskabe med indbygget kamera i dag, som giver dig mulighed for at se, hvad der er i dit køleskab, mens du står i supermarkedet. Snedigt!

Fryseren

Her er plads den største faktor, og til forskel fra køleskabet er det ikke bare familiens størrelse, der spiller en rolle, men også jeres vaner. Hvis du er jæger eller passioneret bager, har du sikkert brug for godt med plads i fryseren til kød og brød, selvom I ikke er så mange i familien. Hvis du derimod ikke har brug for så stor en fryser, kan en mindre variant, der kan stå under bordpladen, måske være en bedre løsning, når du gerne vil optimere planlægningen i køkkenet?

Smart funktion at kigge efter: Kig gerne efter en fryser med NoFrost-funktion, så slipper du for besværet med at afrime den.

Ovnen

Uanset hvilken type ovn, du er på udkig efter, bør du kaste et blik på dampovnene på markedet. Hvis du ønsker en mikroovn som supplement, er størrelsen den primære forskel mellem de forskellige modeler og mærker. Der er også mikroovne, som samtidig kan anvendes som en traditionel ovn.

Smart funktion at kigge efter: Hold udkig efter selvrensende pyrolyseovne eller ovne med pyrolytisk rengøring. Her brændes stænk og madrester væk under ekstrem varme og kan derefter børstes væk som aske. Visse ovne giver også mulighed for at rengøre pladerne samtidig. Andre smarte funktioner er integreret stegetermometer og automatiske programmer til specifikke retter.

Kogepladen

Når det handler om kogeplader, skal du starte med at vælge bredde og derefter, hvilken teknik du fortrækker – keramisk, gas eller induktion. Induktion er helt afgjort det mest populære valg i dag, og her kan du også vælge, om du vil have runde eller firkantede zoner. Fordelen ved firkantede zoner er, at de giver bedre resultater, når man bruger store gryder og stegepander, og desuden kan flere zoner kobles sammen, hvis man brug for endnu større tilberedningsplads. Undersøg også, hvordan man betjener kogepladerne – brugervenligheden kan variere meget mellem de forskellige mærker.

Smart funktion at kigge efter: Der findes kogeplader, som kan regulere temperaturen inde i gryden, hvilket er praktisk når man fx bager.

Opvaskemaskinen

Når du skal vælge opvaskemaskine, er der meget at tage hensyn til. Ikke mindst lydniveauet! Moderne maskiner ligger i et interval mellem 39 og 48 dB, men hvis I bor i en åben planløsning, anbefaler vi, at I vælger en opvaskemaskine, der ikke går højere end 44 dB for eksempel. Det er også vigtigt at undersøge, hvordan opvaskemaskinen er indrettet. Får du plads til vinglas og større køkkenredskaber? En stor bestikbeholder har man næsten altid brug for, og det er super med en opvaskemaskine, hvor højden på hylderne kan reguleres efter behov. Afhængigt af, hvor ofte I kører opvaskemaskinen, kan hastighed og tørreevne også spille ind, og hvis du vasker mange plastgenstande, kan det være værd at spørge efter en maskine, som er godt til at tørre netop plast – det er nemlig ganske få mærker på markedet, som er gode til det.

Smart funktion at kigge efter: Hvad siger du til en opvaskemaskine, som minder dig om at købe flere opvasketabletter?

Vaskemaskinen

Her er det faktisk vores garderobe, som får lov at styre valget. Hvis man har meget tøj, der kræver specialhåndtering, kræver det en vaskemaskine med skånsomme programmer. Hvis man derimod har børn eller meget snavset vasketøj af andre årsager, kan det kræve andre funktioner. Hvis man er mange i familien og vasker meget, kan hastigheden også være afgørende.

Smart funktion at kigge efter: Automatisk dosering af vaskemiddel og mulighed for at tilføje tøj i en igangværende vask.

3 spørgsmål til eksperten

Thomas Sedlak er Nordic Head of Kitchen and Interior hos Elgiganten. Her svarer han på 3 spørgsmål om hvidevarer til dit køkken.

Hvad skal man tænke på, når man vælger hvidevarer?

– At finde et design, man virkelig trives med, og tage fremtiden med i beregningen. Hvis I planlægger at få børn, er det godt at have med i tankerne allerede nu, når I vælger hvidevarer.

Hvordan skal hvidevarerne se ud?

– I vores nordiske lande plejer vi at kunne lide omtrent de samme ting, og lige nu ser vi flere og flere integrerede hvidevarer og en overgang fra stålprodukter til sorte hvidevarer. Og de stålprodukter, der produceres i dag, bliver stadig mere sorte i udseendet. Finland er det land, der skiller sig lidt ud, hvor hvide hvidevarer stadig er mest populære, og hvor man også foretrækker smallere produkter end standardmålet.

Har vi stadig samme behov for hvidevarer?

– Jeg mener, at alle burde vælge en dampovn i stedet for en traditionel ovn. Den er langt mere anvendelig, og den giver alle mulighed for at lave god og sund mad. Der er både ovne med damptilførsel – der er godt til fx boller – og ovne med fuld dampfunktion.

Klimasmart!

Ved at træffe klimavenlige valg og passe godt på dine hvidevarer, forlænger du deres levetid. Det tjener både du og miljøet på!

Hvis dit køle-/fryseskab er ældre end syv år, gør du faktisk miljøet en tjeneste ved at udskifte det til et nyt. Den teknologiske udvikling og de nye hvidevarer, som findes på markedet, er så meget mere energieffektiv end for bare få år siden, at det er en investering, som er værd at kigge på – både af hensyn til tegnebogen og klimaet. I dag er langt de fleste hvidevarer energiklassificerede, og det, du skal se efter, er et A med et antal plustegn efter. A+++ er bedst, og for de fleste produktgrupper kan man finde et alternativ med denne mærkning. Når man vælger så høj en kvalitet som muligt, er det også en måde at tænke på miljøet på – så det, du køber, holder mindst de syv år til næste potentielle udskiftning.

Men der er flere klimasmarte valg, du kan træffe. For eksempel findes der ovne, som kan skrue ned for varmen hen mod slutningen af tilberedningstiden og i stedet udnytte restvarmen. Der er vaskemaskiner med funktioner, som mindsker slitagen på tøjet, så det holder længere, og som registrerer præcis hvor meget tøj, du har lagt i maskinen, og tilpasser vandmængden derefter. Undersøg, hvilke smarte, grønne funktioner der ville passe til dig. Der er mange interessante alternativer på markedet.

Det er også vigtigt at passe godt på dine hvidevarer for at give dem så lang en levetid som muligt, og for at de ikke skal bruge mere energi end nødvendigt. Husk at støvsuge bagsiden af køle-/fryseskabet grundigt en gang om året, så de ikke skal arbejde hårdere end normalt for at holde temperaturen nede. Rens opvaskemaskinen og vaskemaskinen hver anden måned, og afkalk dem, hvis du bor i et område med kalkholdigt vand. Hvis fryseren ikke har automatisk afrimning, bør du afrime den mindst to gange om året. Rengør ovn og emhætte regelmæssigt.

Følg vedligeholdelsesanvisningerne i brugsanvisningen til dine hvidevarer, og vær grundig med rengøringen. Så holder de længere, og du sparer både miljøet og penge på at slippe for at skulle udskifte dem unødigt.

Hvis noget går i stykker: Tjek garanti-, service- og reparationsvilkår først. Hvis hvidevaren har et har år på bagen, så garantien er udløbet, er det altid værd at undersøge, hvor meget det vil koste at reparere, inden du køber en ny. I visse lande kan man opnå skattefradrag for visse reparationsomkostninger.

Glem ikke at indlevere dit gamle køleskab eller fryser på kommunens genbrugsstation, så delene kan genanvendes og få nyt liv i nye og bedre hvidevarer!

Pil med teksten: Gå til Epog forside
Et funktionelt og smukt køkken er hjertet i dit hjem

Se vores Epoq-køkken

Opdag vores køkkenunivers og begynd at realisere dine køkkendrømme. Her finder du blandt andet vores tegneværktøj, vores udvalg af køkkenprodukter. Vi byder også på køkkeninspiration, tips og tricks samt information om montering. Vi har en vision om at skabe køkkenglæde for dig.

Se vores inspirationsgalleri og artikler her

Se vores inspirationsgalleri

Se vores nyttige tips og tricks

Se vores tips og tricks her

Her finder du blandt andet artikler om montering, vedligeholdelse og belysning. Vi giver dig en række gode tips og tricks, når du står over for en køkkenrenovering eller skal have nyt bryggers, så du kan få et resultat, der er både funktionelt og flot.