Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
En telefon på et skrivebord med kaffe spildt over den

Guide: hvad betyder IP-certificering?

Hvad betyder det egentligt, at din smartphone er IP68 certificeret? IP-certificering er et begreb, som ofte nævnes, når der er tale om forskellige elektroniske enheder. Vi har her lavet en guide, som hjælper dig med bedre at forstå hvad en IP-certificering betyder.

Hvad er IP-certificering?

IP står for Ingress Protection eller International Protection. Dette er en international kode baseret på IEC 60529-standarden. Standarden måler, hvor godt beskyttet en enhed er mod faste objekter - som støv og skidt - og mod væsker. Koden består af forstavelsen "IP" og to tal. Det første tal fortæller, hvor godt beskyttet enheden er mod faste objekter. Det andet tal viser hvor godt beskyttet enheden er mod fugt og vand.

IP-certificeringen klassificerer hvor godt beskyttet enheden er. Dog betyder en høj IP-certificering ikke nødvendigvis, at du aktivt kan bruge enheden under vand.

Hvordan læses IP-certificeringen?

Modstandsdygtighed overfor støv og andre faste objekter har maksimalt seks beskyttelsesniveauer, mens vandafvisningen har otte beskyttelsesniveauer. Jo højere et tal, jo bedre beskyttelse. Den bedste IP-certificering er derfor IP68. Enheden er da fuldstændig sikret imod støv, og den er beskyttet mod vand i en dybde ned til en meter. Bogstavet X kan også bruges i certificeringen (f.eks. IP5X eller IPX7), hvis der ikke foreligger information om beskyttelsesniveauet.

Du finder som regel IP-certificeringen i din enheds brugsvejledning eller produktinformation. Med tabellen nedenfor kan du nemt tjekke, hvor godt beskyttet din elektronik er.

IP-TABEL

FASTE OBJEKTER VAND OG FUGT
1: Beskyttelse mod faste objekter større end 50 mm i diameter 1: Beskyttelse mod dryppende vand
2: Beskyttelse mod faste objekter større end 12,5 mm i diameter 2: Beskyttelse mod dryppende vand hvis drejet 15 grader op fra normal position
3: Beskyttelse mod faste objekter større end 2,5 mm i diameter 3: Beskyttelse mod vandsprøjt
4: Beskyttelse mod faste objekter større end 1 mm i diameter 4: Beskyttelse mod vandstænk
5: Beskyttelse mod støv, men en hvis indtrængning kan forekomme (ingen skadelig støvophobning) 5: Beskyttelse mod vandstråler med lavt tryk
6: Fuldstændig beskyttelse mod støv. Komplet forseglet enhed 6: Beskyttelse mod kraftige vandstråler
7: Beskyttelse mod nedsænkelse i vand til en dybde på 1 meter i 30 minutter.
8: Beskyttelse ved længerevarende nedsænkelse i vand ned til 1 meters dybde eller dybere. Nøjagtige forhold er specificeret for hver enhed af producenten

Er enheden vandtæt, hvis der ikke er nævnt nogen IP-certificering?

Megen elektronik har mærkatet vandtæt - ikke blot smartphones. Men det er ikke altid, at IP-certificering er nævnt i produktinformationen. I stedet klassificeres mange enheder simpelthen som "vandtæt" – et meget vagt begreb, som kan betyde alverden. I sådanne tilfælde er det smart grundigt at undersøge, hvor beskyttet enheden reelt er. En anden brugbar klassificering er ATM - Water Resistant Mark, som ofte bruges på sportsure og smartwatches.

Vandtæt sportsur

En tur i svømmebassinet med sportsuret?

En slem regnskylle kan overraske dig på løbeturen. Vil dit sportsur eller aktivitetsmåler overleve det? Hvis enheden har en certificering på mindst IPX3, så kommer den helskindet igennem regnbygen. Enkelte modeller er beskyttet mod fugt, men er ikke vandtætte. Husk at en høj IP-certificering og ord som "vandtæt" ikke er en garanti for, at enheden kan bruges under vand, som for eksempel hvis du svømmer eller dykker. Enheder, der er egnet til aktiviteter under vand, har ofte en ATM-certificering, som viser hvor dybt, du kan bevæge dig og fortsat trygt bruge enheden.

Vandtæt barbermaskine

Wet & Dry svarer ikke til vandtæt

Det er ofte mere behageligt og skånsomt at barbere sig under bruseren eller i badekaret - sammenlignet med tør barbering. Varmt vand blødgør huden, og en skummende gele gør barberingen endnu mere skånsom. Hvis du foretrækker at barbere dig under bruseren, skal du være sikker på, at din enhed er vandtæt. Epilatorer og ladyshave har sjældent en IP-certificerin. I stedet bruges ofte begrebet Wet & Dry, som betyder, at produktet er vandtæt og kan bruges i bruseren eller badekaret. Der findes også en række vandtætte enheder til mænd, som ønsker at tage sig af skægget eller anden hårvækst, mens de er i bad. En stor fordel ved vandtætte enheder er, at de er lette at skylle under rindende vand.

Vær opmærksom på!

- En høj IP-certificering betyder, at enheden er beskyttet mod rent ferskvand. Det anbefales ikke at bruge enheden i eller omkring salt-, klor- eller varmt vand. Havvand kan for eksempel gøre stor skade på vandafvisende enheder.

- Enkelte enheder er kun støv- og vandafvisende, når alle forbindelser og porte (til for eksempel USB eller hovedtelefoner) er sikkert lukkede. Sørg for at tjekke enhedens brugsvejledning.

- Du oplever måske, at enkelte enheder er klassificeret som IP69K. Denne klassificering er baseret på den tyske standard DIN 40050-9, som er en udvidet udgave af IEC 60529-standarden. IP69K-enheder er beskyttet mod støv, vand og damp ved højt tryk, der er blæst fra tæt hold.

- Husk at læse brugsvejledningen og garantibetingelserne nøje. Selv om enheden er klassificeret som værende beskyttet mod vand, så betyder det ikke nødvendigvis, at garantien dækker vandskader.

- Støv- og vandbeskyttelsen er ikke permanent. Den kan forringes over tid. En telefon, der er et par år gammel, er ikke nødvendigvis lige så modstandsdygtig som en ny telefon.