Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne

Kreativiteten kender ingen grænser – ikke engang i GarageBand

“Jeg har leget med rytmer, siden jeg var en lille dreng. Nogle gange tænker jeg på, hvad jeg kunne have udrettet, hvis jeg havde haft sådan en her allerede dengang,” fortæller Jon Petter Helgesen-Etnestad og peger på sin iPad.

Vi møder ham i skoven lige uden for hans hoveddør i udkanten af Oslo. Han bærer rundt på sin tro følgesvend; det er hans iPad. Den indeholder alle de redskaber, han har behov for i sit arbejde med sit nuværende projekt.

“Jeg har faktisk bygget et studie på loftet derhjemme. Men jeg har sjældent brugt det, siden jeg begyndte at lave musik på min iPad. Med denne her er jeg i stand til at gøre alt det, jeg gerne vil, når jeg laver musik.”

Musiker med iPad indfanger lyde til musik i skoven

Alt er lige ved hånden

Før han for syv år siden begyndte at arbejde som musiklærer i folkeskolen, var han musikproducent og rapper i hiphop-gruppen Evig Poesi. Han har også både optrådt og bedømt i rap battle-ligaen SkeezTV.

“Efter at have forsøgt at udleve drømmen om at være en rap-stjerne, begyndte jeg arbejde at mere og mere med unge mennesker og ungdomskultur – og mærkede en stor trang til at inspirere til kreativitet hos andre,” fortæller Jon Petter.

Nu bruger han aktivt Apple iPad og GarageBand med sine elever, og han lærer dem om alle de trin, der er fra en grundlæggende idé til en færdig sang – fuldendt med en musikvideo.

“Det har aldrig før været så let at være kreativ med musik. Du kan ikke længere undskylde dig med, at du ikke har det rigtige udstyr. På en iPad med GarageBand installeret, kan du optage vokaler, idéer, samples, korte melodier – det gælder om at skitsere dine ideer og fortsætte med at skabe fra det udgangspunkt.”

Jon Petter fortæller lidt om alt det udstyr, han har i sit musikstudie – noget af det er temmelig dyrt.

“Du kan have ligeså meget udstyr, som hjertet kan begære, men du har ikke behov for det til at komme i gang med at lave musik. Det er alt sammen tilgængeligt lige her,” understreger han og kigger på sin iPad.

Musiker med iPad indfanger lyde til musik i skoven

Du kan sample musik overalt

For tiden arbejder Jon Petter og hans 6. klasse på et musikprojekt, hvor beatet ikke går så hurtigt, hvilket skal gøre det lettere at følge.

Han viser, hvordan han oftest hjælper dem på vej i den kreative proces ved på forhånd at udvælge en række akkorder, som de kan bruge til at lave en melodi med.

“Lige nu ligger beatet til den mekaniske side, så der er et behov for, at den bliver vakt til live på en eller anden måde. Det er typisk på dette tidspunkt, at jeg går ud i skoven for at lede efter lyde,” beskriver Jon Petter, der allerede er på udkig efter grene, sten og andre ting, der kan bidrage med interessante lyde til at optage.

“Men når vi er i klasselokalet, kan man ikke altid bare lige gå ud i skoven. Der er rytmer overalt, og det er virkelig sjovt og givende at være i stand til at skabe på baggrund af disse. Vi kan bruge skraldespande, vægge, skriveborde, bøger eller hinanden – vi klapper, beatbox’er og udforsker generelt alle lyde,” fortæller han.

Jon Petter er selv aldrig rigtigt blevet god til at spille på hverken guitar eller klaver. I stedet har han valgt at bruge andre lydkilder end traditionelle instrumenter.

“Du har ikke behov for klavertimer for at komme i gang med GarageBand, men du kan mere eller mindre få klavertimer af GarageBand, hvis du har lyst.”

Det kendte ordsprog, der siger, at kun fantasien sætter grænser, gælder også for GarageBand ifølge den erfarne musikproducent.

“GarageBand har udviklet sig sådan over de seneste år, at du stort set kan gøre, hvad du vil. For eksempel har Alchemy synthesizeren en utroligt mange muligheder. Du kan skabe noget alene ved hjælp af et enkelt trommeslag eller komplette og omfattende arrangementer med mange track-lag,” siger Jon Petter.

“Med denne her iPad har jeg stadig til gode at opleve begrænsninger i forhold til software og hardware, når jeg skal skabe noget.”

Musiker med iPad indfanger lyde til musik i skoven

Lav musik på farten

Hvor begynder du egentlig, når du gerne vil skabe en sang fra bunden?

“Jeg kan godt lide at lægge ud med at trampe,” fortæller Jon Petter og demonstrerer sit udsagn med at trampe hårdt i jorden.

“I hiphop foregår der mange ting i de dybeste toner i musikken. Du skal kunne mærke bassen i maven, og derfor optager jeg ofte trampelyde.”

Jon Petter optager sine trampelyde i jorden ved at gøre brug af den indbyggede sampler i GarageBand, og på sin iPad kan han hurtigt lægge sig fast på en lyd, som han kan lide.

“Den her fungerer virkelig godt. Beatet med trommeslag, jeg har lavet, lyder allerede godt, men det havde behov for noget mere for, at gøre lyden lidt mere organisk.”

Kort tid efter har Jon Petter fundet en lang gren.

“Lad mig se, om jeg kan finde en god lyd, jeg kan bruge som en snare,” fortæller han og placerer sin iPad ved et træ, før han slår grenen mod stammen.

“Det kan måske peake lidt, måske ikke så overraskende,” overvejer Jon Petter, før han kontrollerer sin sample på sin iPad:

“Det lyder virkelig som et pistolskud! Det er cool.”


Men hvordan kommer du i gang?

Hvis du allerede har en iPad eller en iPhone eller måske endda en Mac, kan du gratis downloade GarageBand. Men hvad er det første, du bør gøre, når du åbner appen for første gang?

“For nybegyndere kan det være fristende og sjovt at begynde at udforske Live Loops. Især for de yngste er det som at spille et spil. Personligt vil jeg råde folk til at gå direkte til instrumenterne og så udforske derfra,” fortæller Jon Petter.

“Med Garageband kan du i dag lave musik og komponere med fokus på melodien frem for tekniske aspekter. Det er ikke let at lave gode sange, men du hæmmes ikke længere af ting, du måske ikke er interesseret i at lære.”

Helt generelt er det Jon Petters råd at “lære ved at prøve sig frem”:

“Der er hundredvis eller tusindvis af YouTube-tutorials derude, der viser, hvordan man kan bruge forskellige funktioner i GarageBand. Du kan lære en masse fra dem. Men du bliver også nødt til at øve ting, ofte ved at prøve dig frem. Du kan spille og lære på samme tid!”