

Hvad er en smartenhed?
Når et TV eller en radiator kaldes ”smart”, betyder det, at den kan forbindes til internettet eller andre enheder i dit hjem. At tilslutte enheder på denne måde tillader dem at køre automatisk, blive fjernstyret og samarbejde med din telefon og andre enheder.
Lyd, billede, netværk, belysning og varme er blot nogle af de kategorier, der er blevet smarte – for ikke at nævne sikkerhedsudstyr som dørlåse, overvågningskameraer og brand- og indbrudsalarmer. Du kan læse mere om disse nedenfor.

Smartere underholdning
Du bruger måske allerede flere smarte enheder i dit hjem, uden at du tænker på dem som værende sådan. Og det er især indenfor multimedier og underholdning, hvor produkter som Chromecast, Chromecast Audio Apple TV, Sonos har været prominente på markedet i flere år.
Chromecast and Chromecast Audio er små, men smarte enheder som du tilslutter til dit TV eller dit lydsystem, hvilket øjeblikkeligt gør disse enheder smarte. Brug herefter din smartphone til at finde og afspille det, som du vil se eller høre via eksempelvis Netflix eller Spotify. Din Chromecast sørger for at det vises på dit TV eller afspilles af dine højttalere. Har du mere end én Chromecast Audio eller Google Home derhjemme, så kan du gruppere og synkronisere musikafspilningen i forskellige rum.
Lignende funktioner er også tilgængelige via Sonos højttalere og et Apple TV. Og de er også gode eksempler på smarte enheder, som mange allerede bruger.

Smarte, stemmestyrede assistenter
Som du nok ved, så behøver ”smart” ikke betyde stemmestyret. At en enhed er smart betyder blot, at den er tilsluttet internettet og andre enheder – ikke at du nødvendigvis kan have en samtale med den.
Ikke desto mindre tænker de fleste på stemmestyring, når de tænker på smarte hjem. Ikke mindst nu hvor mange danske hjem bliver udstyret med Google Home enheder.
Google Home er på samme tid en traditionel højttaler – sig blot det magiske ord og den afspiller det, som du gerne vil høre – og en personlig assistent. Ved at tilslutte andre produkter og tjenester til din Google Home kan du eksempelvis bede den om at slukke lyset i stuen, sætte filmen på pause, finde opskriften på en lækker lasagne eller tilføje en begivenhed eller et møde til din kalender. Og meget, meget mere endnu.

Smart varme, reduceret strømforbrug og optimalt indeklima
Hvorfor i alverden skal din radiator have en internetforbindelse? Fordi du så kan styre og automatisere varmen i dit hjem. Dermed sparer du på varmeudgifterne og hjælper miljøet ved at forbruge mindre. Du kan nemt tilføje smarte funktioner til dine eksisterende varmeenheder ved at bruge et smartstik. Så bliver du i stand til at optimere varmeforbruget ved at fjernstyre varmen.
Populære producenter som Mill og Adax laver forskellige typer varmeenheder i et elegant design og med mange funktioner. De kommer alle med apps, hvor du kan oprette ugentlige varmeskemaer og automatiske indstillinger, til når du er på ferie, og som kan justere varmen uafhængigt i forskellige rum.

Disse radiatorer kan slukke automatisk, når du ikke er hjemme, og automatisk tænde så temperaturen er perfekt, til når du kommer hjem. Du kan naturligvis til enhver tid manuelt styre varmen – fra hvor som helst.
Udover smart varme- og styringsenheder, så findes der også vejrstationer og sensorer, der holder styr på temperaturen, luftfugtigheden og cirkulationen i dit hjem. De leverer relevant information om forholdene i dit hjem, og de kan løfte energieffektiviteten yderligere ved at slukke varmen i tommer værelser eller slukke, når et værelse når en bestemt temperatur.
Du finder vores smarte varmeenheder og enheder til forbedring indeklimaet her.

Mesh netværk
Mesh netværk erstatter din traditionelle netværksrouter. I stedet for én router har du en serie af sammensluttede ”noder”, eller adgangspunkter, der leverer et stærkt wi-fi-signal i hele dit hjem.
Tænk på det som var det et højttalersystem som Sonos eller enheder som Chromecast Audio, der kan synkronisere musikken i hvert rum i dit hjem. Mesh netværket er i stand til at sikre dig et stærkt wi-fi-signal fra din kælder til dit loft. Mange mesh enheder kommer i et flot design og kan derfor placeres præcis der, hvor de gør mest nytte, uden at de skader din indretning. Derudover kommer mange mesh systemer med smarte apps, der gør det utroligt nemt at styre dit hjemmenetværk.

Sikkerhed og overvågning
Dørlåse, dørklokker, babyalarmer, kameraer, bevægelsessensorer og brandalarmer – alt dette og meget mere bliver smart. Dette gør sikkerheden derhjemme mere praktisk, og vigtigst af alt, mere sikker.
En smart dørlås kan åbnes med en kode, en chip eller sågar en app. Og du kan oprette midlertidige koder, der gør det muligt for rengøringshjælpen eller dine gæster at komme ind, uden at de skal have en nøgle.
Sensorer og kameraer kan også alarmere dig, hvis de opdager noget usædvanligt, uanset om du er hjemme eller, så du kan tage de nødvendige forholdsregler.
Her finder du vores oversigt over smarte sikkerheds- og overvågningsenheder.

Smart belysning
Smarte lys kan reducere elregningen og lade dig få lys, der kan dæmpes, uden at du skal have fat i en elektriker. Og du kan glæde dig over, at du kan dæmpe lyset, uden at du skal rejse dig fra sofaen – enten via din stemme eller via din telefon. Lyset kan følge dig omkring i dit hjem – hvis du også har bevægelsessensorer. Det kan tænde automatisk, når du går ud af rummet eller nænsomt vække dig om morgenen med en simuleret solopgang. Flere af de smarte elpærer på markedet kan skabe lys i flere millioner forskellige farvenuancer, hvilket er mere end bare et flot trick, da det lader dig tilpasse atmosfæren i hvert rum til dit humør.
Philips Hue er markedsleder, når det kommer til smart belysning, og har et bredt udvalg pærer og lamper. Lyset kan sågar indstilles til at passe til det, du ser i fjernsynet, og selvfølgelig er Philips HUE kompatibel med Google Home. Andre alternativer indenfor smart belysning er LIFX og Trust. Derudover kan du kontrollere eksisterende lamper via et smart wi-fi-stik, der sættes direkte til stikkontakten. Her kan D-Link DSP-W115 nævnes som eksempel.