


Flere devices, færre udfordringer
Efterhånden som vi sætter vores lid til internettet som udgangspunkt for mere og mere af vores kommunikation og underholdning, kan netværksflaskehalsen udgøre et ægte problem derhjemme. Jo flere enheder der er online på samme tid, desto mindre internetadgang er tilgængelig for hver enkelt, og de fleste internetforbindelser vil begynde at knage, når flere streamer HD-video, downloader videospil og skyping på samme tid.
Hvordan vil det påvirke din internethastighed, når du introducerer en flok nye gadgets og smart home-produkter, der kræver internetforbindelse døgnet rundt? Svaret er: ikke så meget.
Smart teknologi skal normalt kun sende og modtage relativt små bidder af information til at udføre deres arbejde.

Rækkevidde er afgørende
Enkelte kommandoer og instruktioner lægger ikke meget beslag på båndbredde; dit smarte varmeapparat behøver ikke at kunne streame den seneste sæson af Game of Thrones, men behøver bare at vide, hvornår og ved hvilke temperaturer det skal være tændt.
Med hensyn til hastighedskrav kan du køre det meste af dit smart home på en ISDN-forbindelse fra 90'erne. (Undtagelsen er selvfølgelig smart streaming-enheder som Google Chromecast eller Apple TV).
Når det drejer sig om at gøre dit hjemmenetværk klar til ”smart”, handler det nemlig ikke om hastigheden.
Det er størrelsen, der betyder noget
Nærmere bestemt størrelsen på dit trådløse netværkskort. Denne er afgørende.

Rækkevidde og pålidelighed med mesh
Et smart home kræver, at dets mange enheder altid er forbundet. Det betyder, at det er vigtigere, at de har stabil og pålidelig adgang til internettet, snarere end en højhastighedsforbindelse. Men det giver også nogle udfordringer. Mange hjem har "mørke pletter", der skal forstås som steder, hvor forbindelsen fra routeren ikke når med et godt signal. De fleste af os har oplevet, at internetforbindelsen er upålidelig i visse steder derhjemme; det kunne være i et bestemt sted i køkkenet, på badeværelset eller endda i soveværelset. Nogle rum har muligvis ikke wi-fi-dækning overhovedet.
I et smart hjem vil allerhelst du sætte dine enheder, devices og gadgets, hvor de skal være, ikke hvor den trådløse forbindelse er bedst.
Hvad er et mesh-netværk?
Med et mesh-netværk kan du glemme den slags bekymringer og drage nytte af en lang række andre fordele. Mesh-netværk er et netværk, der bruger et sæt af tilsluttede enheder, der forstærker netværkssignalet. Ved strategisk at placere mesh-enheder rundt om i dit hjem, vil du kunne sikre for, at den internethastighed, du får fra din udbyder, er tilgængelig i alle hjørner og kroge.
Mere end en forstærker
Netværksforstærkere har eksisteret i et stykke tid, men mesh er lidt anderledes. For at bruge en sammenligning fra sportsverdenen er der med traditionelle netværksforstærkere tale om en form for stafet, hvor det trådløse signal er selve stafetten, og routeren og netværksforlængeren er løberne, som får signalet derud, hvor routeren ikke selv kan nå. En forstærker kræver imidlertid en vis mængde båndbredde, hvilket kan bremse dit hjemmenetværk.
Glidende forbindelse
Med forstærkere skal du manuelt skifte til forstærkerens netværk. Et mesh-netværk fungerer derimod mere som et hold af roere: alle tilsluttede enheder arbejder sammen for at få netværket til at nå så langt som muligt. Resultatet bliver et sømløst netværk i hvert rum – og netværkshastigheden er den samme overalt.

Mere kontrol og øget sikkerhed
Ud over at give udvidet dækning, giver mesh-netværk også en række andre smarte og nyttige funktioner. "Netværkskonfiguration" er et ord, der kan give alle sved på panden, men netværksudbydere har gjort det lettere end nogensinde at justere, hvordan dit hjemmenetværk skal fungere.
Nu spørger du sikker dig selv, skal du skal rode rundt med netværksindstillinger for?
For det første fordi det kan gøre dit hjemmenetværk mere sikkert. Med Google WiFi kan du eksempelvis oprette et tidsbegrænset gæstenetværk gennem den intuitive og brugervenlige app, så gæster, håndværkere kan få adgang til internettet, hvis det er nødvendigt.
På denne måde risikerer du ikke, at andre end dig selv ved et uheld (eller bevidst) får adgang til vigtige funktioner og følsomme data, der er gemt i dit hjemmenetværk.

Dette er især vigtigt i smart homes, hvor nogle enheder eller devices har adgang til oplysninger, som du ikke vil dele med flere enheder end absolut nødvendigt.
Det er også et spørgsmål om bekvemmelighed: Opsætning af et gæstenetværk fjerner besværet med at lede efter papirlappen med den umulige netværkskode, når du får besøg.
Er du bekymret for, at din nabo er er koblet til dit netværk? Tjek det for ukendte enheder. Har du på fornemmelsen, at dit barn ser på Instagram i stedet for at sove? Se efter, om hans eller hendes telefon er tilsluttet, og hvor meget båndbredde den bruger.

Prioritér dine enheder
Endnu bedre er det, at du også får let ved at prioritere forskellige enheder. Hvis du holder et møde eller har en jobsamtale derhjemme via Skype, kan du eksempelvis sørge for, at du ikke bliver afbrudt af en anden i husstanden, der pludselig beslutter sig for at downloade flere gigabyte store Steam.
Eller hvis du har glædet dig til en aften med streaming Star Wars i 4K-opløsning, kan du sørge for, at du har nok internethastighed, så du ikke behøver at lide under reduceret opløsning eller buffer-pauser.