Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
Kvinde ser trist på sin telefon

Hold din telefon beskyttet mod virus og malware

Din smartphone er en temmelig sikker enhed, og infektioner fra virus og anden malware er sjældnere, end du måske tror. Dette er de grundlæggende sikkerhedsregler for enhver telefonejer og hjælp til hvordan du finder ud af, om din telefon er inficeret.
Telefon bundet ind i kæder og hængelås

Mere sikker end en computer

Operativsystemet på en smartphone er et mere lukket miljø end på en computer. Derfor er ondartet kode meget sjældnere end på din pc. Fx kan iPhone-apps ikke forstyrre hinanden og det er næsten umuligt at installere uofficielle apps, så længe du ikke jailbreaker din iPhone eller rooter din Android-telefon.

Både iPhone og Android er udstyret med deres egne sikkerhedssystemer, der scanner de apps, som du installerer. Disse sikkerhedsforanstaltninger opdateres også regelmæssigt via operativsystemversionerne. Derfor har du normalt ikke har brug for at installere yderligere antivirus-apps på din telefon.

Anti-virus apps har også en tendens til at dræne dit batteri. Men for at holde din telefon sikker, skal du følge nogle grundlæggende sikkerhedsregler - alle vira eller malware er ofte et resultat af din egen opførsel. Den kommer ikke uden videre, men skal inviteres ind.

Kvinde sidder på sofa og ser fortvivlet på sin telefon

Smarte sikkerhedsregler

Opdater din telefons operativsystem, når du bliver bedt om at gøre det. Dette hjælper med at beskytte din telefon.

Installer kun officielle apps fra Google Play eller App Store. Installer ikke apps ved at følge links, som nogen sender dig. Disse kan føre til falske butikker, der er designet til at ligne den rigtige.

Vær kritisk over for de tilladelser, som apps beder om. Er der en fornuftig grund til, at denne app skal have adgang til dine kontakter? Du kan trække tilladelsen tilbage til alle dine apps i telefonens indstillinger.

Download ikke apps, der virker mistænkelige. Tjek bedømmelser og læs anmeldelser for at finde ud af, om denne app gør, hvad den hævder at gøre. Nogle gange slipper apps i gennem Google og Apples sikkerhedskontrol, så det er muligt at downloade apps med skadelig kode.

Telefon med virus-advarsel

Virus, malware eller adware?

Ægte vira er sjældne på smartphones. En virus er et program, der indsætter sig i et andet program. Derefter duplicerer det sig selv for at sprede infektionen. Virus er en type malware. Andre typer kan stjæle dine private oplysninger eller sende tekstbeskeder på dine vegne.?

Adware er et program, der skjuler sig på din telefon og viser eller downloader annoncer, ofte i form af irriterende pop-up-vinduer. Adware kan også omdirigere dine websøgninger til annoncesider eller indsamle personlige data for at vise dig mere personaliserede annoncer, når du er online. Ransomware er en type malware, der låser nogle af dine filer og derefter kræver betaling for at låse dem op.

Advarsel på skærm

Tegn på at der er malware på din telefon

Er du nogensinde stødt på afskrækkende pop-up-vinduer, mens du browser nettet, der advarer dig om, at din telefon er inficeret med en virus? Bare rolig, disse er ikke ægte! Under alle omstændigheder skal du ikke installere noget, som disse pop-op-vinduer antyder, vil løse problemet - luk blot fanen. Og så kan du trygt fortsætte med at browse. Følgende problemer kan imidlertid være et tegn på, at du skal tage nogle tiltag:

  • Din telefon foretager uforklarlige opkald eller tekstbeskeder af sig selv.
  • Batterilevetiden har ændret sig pludselig og drastisk.
  • Der er ukendte apps på din telefon, som du ikke selv har installeret.
  • Brugen af mobildata stiger voldsomt uden en naturlig forklaring.
  • Din telefon bliver overophedet uden nogen særlig grund.
  • Ydeevnen er mærkbar dårligere end før. En anden mulig årsag kan også være, at din telefon er fyldt med apps - eller at du har for mange apps, der kører på samme tid.
Telefon med animerede skjold title=

Sådan fikser du en inficeret telefon

Hvis problemet startede, efter at du downloadede nogle nye apps, kan du prøve at fjerne dem en efter en. Genstart telefonen efter hver fjernelse for at se, om problemet er løst. Du kan også scanne din telefon med et pålideligt antivirusprogram som Avast, McAfee eller AVG. Men husk: Download aldrig et antivirusprogram fra nogen upålidelige kilder som pop-up-annoncer, links i tekstbeskeder eller e-mails.

Hvis du har mistanke om, at der er noget galt med din telefon, kan vi hjælpe dig. Elgiganten tilbyder en service, hvor vi laver et sundhedstjek af din smartphone. Du får en komplet rapport om eventuelle problemer - og forslag til, hvordan du løser dem. Hvis du ønsker den ultimative sikkerhedsaftale, anbefaler vi vores supportaftale. Dette giver dig mulighed for at få hjælp til tekniske problemer, når du har brug for det.