


Hvad betyder 8K?
8K er en forkortelse af 8000, og tallet referer til antallet af horisontale pixels, som en skærm har. En 4K-skærm har altså 4000 horisontale pixels, mens et 8K TV har 8000 af disse og dermed har 8K-opløsning. Formålet med højere opløsning er at give et skarpere billede med flere detaljer. Hidtil er det Samsungs 8K QLED TV’er, som har været de mest fremtrædende på markedet, men Sony, LG og TCL lancerer også deres første 8K-TV’er i 2019.

Hvad er fordelene ved 8K-opløsning?
Jo større TV du har, desto mere lægger du mærke til opløsningen på skærmen. Det vil sige, at billedet kan virke mere grynede, og at pixlerne bliver mere synlige, hvis du har en stor skærm med lav opløsning. I takt med at størrelsen på vores TV vokser, mens stuen har den samme størrelse, kommer vi til at sidde tættere på skærmen end tidligere. Nu bliver selv de mindste detaljer på skærmen blæst op, og derfor bliver kvaliteten på opløsningen endnu mere afgørende. Er du på jagt efter et stort TV på 65 tommer eller mere, er du sikret bedst mulig billedkvalitet med et 8K TV.

Findes der indhold til 8K-TV’er?
Hvem laver film i 8K? Ligesom dengang 4K-TV’et gjorde sit indtog, er det tilgængelige indhold i 8K-opløsning stadig beskedent. Men når det er sagt, skal billederne fra Sommer-OL i Tokyo i 2020 produceres i 8K, og streamingtjenesten Rakuten har meldt ud, at de vil gøre 8K-film tilgængelig i løbet af 2019. Det, som er sikkert, er, at mængden af indhold i 8K kommer til at øge fremover.
3 gode grunde til at købe et 8K TV:
- Knivskarp billedkvalitet på selv de største TV’er
- Opgraderer indhold af lavere kvalitet op mod 8K-kvalitet
- Det bedste valg for TV’er over 65 tommer

Opskalering til 8K
En stor fordel ved 8K TV’er er, at indhold, som ikke er i 8K-kvalitet, opskaleres til højere kvalitet. Ved hjælp af kunstig intelligens (AI) bliver billeder analyseret og korrigeret, farver øges og information, som kan mangle, lægges til ved at analysere tidligere billeder. Dette giver skarpere kanter, fjerner uskarpe tekster og reducerer støj i områder, hvor der mangler data – som for eksempel kontrastfarve til en blå himmel.