Logo Elgiganten
Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
TV-ordliste - få hjælp i TV-universet” title=

TV-ordliste - få hjælp i TV-universet

TV-hverdagen er ikke bare DR, TV2, scart og DVD. Den er 4K, Full-HD, WiFi, LCD, OLED, Ambilight, og 3D. TV’et er blevet smartere og med denne ordliste hjælper vi dig med, at følge med i en hverdag hvor fjernbetjeningen er nøglen til et univers af underholdning.
 Ambi-hva? LC-hæ? - en TV-ordliste

ʺ(tommer): 55 tommer? Er det ikke meget stort? Når man snakker om størrelsen på TV, så angiver man det i tommer. Tommer er det diagonale mål af skærmen (fra øverste hjørne til modsatte nederste hjørne). Et 55” TV svarer til 139,7 cm.

1080p: Dette betyder at skærmen har 1080 linjer med pixels vertikalt og 1080 linjer med pixel horisontalt. Dette hedder også Full-HD. P står ikke for pixel som mange tror, men Progressive scan, der betyder, at alle 1080 linjer i TV’et bliver opdateret på en gang.

3D: Du har måske set film i biografen i 3D og med et 3D-TV får du nogenlunde samme oplevelse. Indholdet på skærmen kommer ud af skærmen, når du bruger 3D-TV og 3D-TV-briller.

4K: 4K står for 4.000 og når et TV har 4K betyder det, at TV’et ca. har 4.000 pixels i bredden.

 TV-guide

Ambilight: Med Ambilight får du et lysspil, der nærmest flosser ud af TV’et ved hjælp af lysdioder på bagsiden af TV’et. Lysdioderne gengiver de farver der er på skærmen og dermed giver en udvidet oplevelse, der lyser TV-hverdagen op.

Android TV: Ligesom med din smartphone så har et smart-TV et styresystem. Styresystemet gør, at du kan downloade apps, får tilgang til spil, musik og meget andet underholdning. Android finder du ofte på Sony og Philips TV.

CAM/CA-modul: Også kaldet Conditionall Access Module, er en adapter for programkort, der sættes ind i TV’et. Det er disse kort du f.eks. får fra Canal Digital og giver dig adgang til kanalpakker uden, at du skal bruge en modtagerboks.

 TV-guide

DLNA: DLNA eller Digital Living Network Alliance er en kommunikationsstandard, der gør, at elektronikken kan kommunikere med hinanden. Et eksempel kan være et TV med DLNA, der dermed kan afspille musik og videoer fra din DLNA-kompatibel PC.

DVB: Står for Digital Video Broadcasting og er en standard for digitale signaler. DVB kan inddeles i DVB-C, DVB-T og DVB-S. Ved DVB-C modtager du TV-signalet via et kabel (kabel-TV), hvor du med DVB-T og DVB-s modtager signalet via. hhv. antenne og parabol.

EPG: Dette er en elektronisk TV-guide, der gør det muligt, at se hvad der vises i TV hvor og hvornår.

 TV-guide

Firefox: Ligesom med et Android-TV, så handler det her om styresystemet, der gør det muligt at downloade apps, spil, mm. på dit smart-TV.

Full-HD: Opløsningen på en Full-HD skærm er 1080p. P står ikke for pixel som mange tror, men Progressive scan, der betyder, at alle 1080 linjer i TV’et bliver opdateret på en gang.

HDCP: High-Bandwith Digital Content Production der er en digital beskyttelse mod kopiering. HDCP følger og krypterer kildens signaler til modtagerenheden og det bliver dermed svært at kopiere indkommende data.

 TV-guide

HDD: Hard Disk Drive er en lagringsenhed, der gør det muligt, at optage direkte på dit TV. Skal ikke blandes sammen med HD.

HDMI: HDMI er det vigtigste kabel til dit TV. Det forbinder dit TV med alle dine andre enheder og giver en heldigital overførelse af lyd og billeder.

HDR: High Dynamic Range er en billedforbedring, der giver TV-billedet flere nuancer og detaljer på de lyse og mørke farver, der normalt kun ville være hvid eller sort.

 TV-guide

LCD: Dette er en paneltype i moderne TV. Det står for Liquid Crystal Display og består af små flydende krystalceller. En pixel består af én rød, én grøn og én blå krystalcelle. Ved at oplyse disse celler i en bestemt sekvens med lys, får du bevægende billeder på skærmen.

LED: Står for Light Emitting Diode og er en paneltype. Teknikken er stort set den samme som i LCD, forskellen er lyskilden, der oplyser lyscellerne. LED giver et skarpere billede og er mere energibesparende end LCD.

OLED: En paneltype der er blevet populær er OLED eller Organic Light Emitting Diodes. I modsætning til LCD skaber alle pixels i OLED et individuelt lys. Teknologien gør, at man kan få tynde TV og et perfekt sortniveau.

PiP: Med PiP (Picture-in-Picture) kan du se indhold fra flere kilder samtidig. TV-skærmen deles op, så du f.eks. kan se en film og en håndboldskamp samtidig.

 TV-guide

PVR: PVR (Personal Video Recorder) er en funktion, der gør det muligt at optage fra dit TV og over på en USB-stick eller harddisk, der kan sættes i TV’ets USB-port.

Smart-TV: Med et smart-TV kan du køre og installere små programmer direkte på dit TV. Dette kan være alt fra en internetbrowser til Netflix-appen eller spil.

SUHD: Står for Super High Ultra Definition og bruges ofte om Samsungs topmodeller. SUHD giver dig et større farvespektrum og lysstyrker op til 1.000 nits.

Tizen: Et styresystem til smart-TV der findes på flere af Samsungs modeller.

UHD: Ultra High Definition med en skærmopløsning på 3840x2160 pixels. Dette giver en øget skarphed ved videomateriale, der har UHD-opløsning.

 TV-guide

USB: Dette er ikke bare til din computer. TV har ofte 2-4 USB-porte, hvorpå du f.eks. kan tilslutte en ekstern harddisk.

VESA: VESA er en standard, der fortæller producenten, hvor skruehullerne på bagsiden af TV’et skal placeres, når du vil hænge det op med et vægbeslag.

 TV-guide

WebOS: Styresystem til smart-TV fra LG.

WiDi: Trådløs netværksstandard, der gør det muligt at overføre indhold til TV’et fra enheder, der også har WiDi.

 TV-guide

WiFi: Har TV’et indbygget WiFi, kan du koble dit hjemmenetværk til TV’et og dermed bruge det til at kommunikere med andre enheder som f.eks. din smartphone.

WiFi Direct: En trådløs kommunikationsopløsning, der lader dit udstyr kommunikere med dit TV uden at skulle gå igennem en trådløs router.

Vi er mere end bare elektronik

Hos Elgiganten stræber vi efter at være dit førstevalg og vise at du kan stole på os. For os handler det lige så meget om hvad der sker efter købet som under købet. Elgiganten handler om mere end bare elektronik. Elgiganten handler om dig.

Få dit TV sat op, så den er klar til brug

Klargøring af TV

Et nyt TV kan bringe mange udfordringer med sig i forhold til funktioner og indstillinger. Derfor kan du med vores Knowhow-tjeneste få hjælp med indstillinger og opdateringer, så dit nye TV er helt klar til at give dig den optimale TV-oplevelse.

Læs mere om vores mange TV produkter her: