
De bedste, mest saftige bøffer er hjemmelavede
Hvordan laver man egentlig en rigtig god bøf? Hemmeligheden er at lave den fra bunden ved at bruge de bedste ingredienser og en god kødhakker. Hvis du er villig til at gøre en indsats, giver vi dig de saftigste tips.
Det bedste råd vi har er at lave din egen fars, og ikke spare på fedtet. Fedtfattige, tørre oksekødsbøffer er ikke specielt appetitlige. Dit valg af kødudskæringer vil derfor være afgørende for resultatet.

Forskellige typer af kød
Det gode ved at lave din egen fars er, at du ved præcis, hvad du spiser. Her er et tip, vi tror, du vil sætte pris på: Brug lige dele mørbrad og braiseringsbøf af oksekød. Dette giver en dejlig kombination af fedt og finesse. Og hvis du vil sætte et ekstra præg på farsen, kan du også tilføje noget brystkød. De fleste supermarkeder vil have et anstændigt udvalg af mørbrad og braiseringsbøf.
Når du har fundet de ingredienser, du vil bruge, skærer du kødet i tern og smager til, men tilsæt ikke salt endnu. Rør godt rundt, inden du sætter den i fryseren i 30–60 minutter, indtil blandingen er kølig og fast.

En god kødhakker
Nu er du klar til at hakke kødet, og hvis du ikke allerede har en metalkødhakker, der passer til alle typer kød, bør du anskaffe dig en. Godt udstyr gør madlavningen så meget nemmere og sjovere, og hjemmelavede bøffer er ingen undtagelse.
Det eneste du skal gøre, er at fylde det med kød og hakke det godt, indtil du har en jævn blanding.
Et godt tip er at holde kødet koldt og hænderne våde og kolde, mens du arbejder med kødet. Det vil gøre arbejdet med at forme bøfferne så meget nemmere. Det er vigtigt, at du ikke ælter for meget, da det kan påvirke saftigheden. Hvis du gerne vil have lige store bøffer, kan du bruge noget i køkkenet som en guide, når du måler dem, såsom et låg. Et andet tip til at gøre bøffer saftige, er ikke at gøre dem for tynde – to en halv centimeter er cirka det rigtige.

Koldt og varmt
Medmindre du steger dem med det samme, så lad dem hvile lidt i køleskabet. Hvis du griller dem, er et smart tip at begynde at grille, mens de rå bøffer er kolde. Når det kolde kød lægges på en brændende varm grill, vil fedtet i bøfferne udvide sig, så de bliver pæne og saftige. De får også en dejlig sprød yderkant.
Undgå at tilsætte salt til farsen, da det vil suge fugten ud. Saftige bøffer skal altid saltes udenpå, lige før de skal grilles eller steges. Lad bøfferne være i fred, mens de steger. Undlad at trykke på dem eller flytte rundt på dem med spatelen under tilberedning, og vend dem ikke mere end én gang - alt sammen i saftighedens navn! Tilberedningstiden vil afhænge af, om bøfferne tilberedes på en pande eller på en grill. Skær kødet igennem for at tjekke, om det er gennemstegt. Bøffen skal være en smule pink, og saften den afgiver skal være klar. Husk på, at for at det saftige indre kan sætte sig, skal bøfferne hvile.