
Jagten på den perfekte bærepose
Bæredygtighed er vigtig for Elgiganten. Som markedsleder inden for salg af elektroniske produkter i Norden har vi et specielt ansvar for at sørge for, at vi gør vores klimaftryk så lille som muligt. Det indebærer at tage en række daglige valg. Et af disse består i at tilbyde vores kunder den mest bæredygtige bærepose – også selv om den ikke nødvendigvis er så pæn at se på. Lad os give en nærmere forklaring.

Papir versus plastic
De senere år er bevidstheden om plast som miljøproblem øget. Det har fået kunder og butikker til at se efter andre og mere miljøvenlige alternativer. Mange har skævet til papirposerne, fordi disse er let nedbrydelige.
Helt så enkelt er svaret dog ikke. Papirposen har nemlig en volume, der er er omtrent 10 gange større end plasticbæreposen. Det vil sige, at der skal køres med 10 lastbiler for at transportere lige så mange papirposer, som én lastbil med plastposer kan fragte.
Desuden er der også omkring 10 gange højere CO2-udslip ved produktion af papirposer kontra plastposer. Dermed bliver klimaaftrykket på en papirpose 100 gange større end fra en plastpose.
Plastic er heller ikke bare plastic. Poserne, som anvendes her i Norden, er tykkere end for eksempel poserne, der bruges længere sydpå i Europa, og det er mere sandsynligt, at de bliver brugt flere gange. Undersøgelser viser, at danskere genanvender bæreposerne som skraldeposer.

En plasticposes levetid
Miljøstyrelsen offentliggjorde i marts 2018 en større undersøgelse, der så på livscyklussen for de forskellige posealternativer, og hvor mange gange hver pose skulle bruges for at sætte det samme klimaaftryk som en plasticpose.
Konklusionen blev, at en papirpose skal anvendes 40 gange, mens en stofpose i almindeligt bomuld skal bruges hele 7.100 gange for at svare til én enkelt plasticbærepose. For økologisk bomuld var tallet hele 22.000 ganger.
Med andre ord skal du bruge en økologisk bomuldspose hver eneste dag i over 60 år for, at den skal sætte samme klimaaftryk som en plasticpose. Og så vil du formentlig alligevel få brug for omkring 6.000 andre plasticposer til dit affald, forudsat at du smider to poser med skrald ud om ugen.

Genbrugsplast
Valget faldt derfor på plastic, men ikke hvilken som helst type plastic. Selvfølgelig skal der være tale om genbrugsplast. Derfor vil du måske lægge mærke til, at Elgigantens poser næppe er blandt de pæneste. Den ser til og med lidt brugt ud? Måske har den været en støvsuger i et tidligere liv, eller skallen på et gammel TV, ingen længere havde brug for.
Vores nye bæreposer laves af cirka 50 procent genanvendt PCR-plast. PCR står "for post consumer recycled". Når teknologien efterhånden bliver bedre, vil procentdelen af genbrugsplast også blive højere, men foreløbig er denne fordeling et kompromis mellem miljøvenlighed og kvalitet.

Elgiganten Foundation
Overskuddet fra salget af vores plasticbæreposer, går til Elgiganten Foundation. Vores vision er, at alle være have mulighed for at være en del af "the amazing world of technology", og Elgiganten Foundations mål er at bidrage til at forhindre, at nogen bliver digitalt hægtet af. To gange om året uddeles forskelligt elektronisk udstyr til formål, der skal hjælpe med at opnå dette denne vision.
Få mere at vide:

Sådan genbruger du elektronisk affald
Når dine elektroniske produkter ikke længere virker, er det vigtigt, at du skiller dig af med dem på en korrekt måde.