SOMMERUDSALG og en masse gode tilbud starter den 27. maj kl 10.00 i varehus og online.
SOMMERUDSALG og en masse gode tilbud starter den 27. maj kl 10.00 i varehus og online.
Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
To terninger med teksten 5G

Trend: Hvad er 5G?

5G er på vej! På verdens største messe i telebranchen - Mobile World Congress - i februar 2019 var 5G det store omdrejningspunkt. Alle producenter snakkede om det, hvad enten det var til telefoner, gaming eller helikoptere. Her ser vi nærmere på hvad 5G er, hvorfor vi kan få brug for det, hvad vi kan bruge det til og hvornår det kommer til Danmark.
 Pink skilt med teksten 5G

Hvad er 5G?

Når du bruger din telefon eller anden enhed til at gå på nettet og du ikke er koblet et wi-fi-netværk, kører den på det det mobile netværk. I de fleste tilfælde vil den i dag køre på 4G-netværket. G’et står for ”Generation” og betyder at det er en markant videreudvikling fra forrige generation. 5G er altså i bund og grund blot en videreudvikling af det nuværende 4G-netværk.

Udviklingen af 5G består primært i højere hastighed og lavere latency/forsinkelse end 4G-netværket har i dag. Indtil nu har mobil-netværket generelt været langsommere end det bredbånd eller wi-fi-netværk vi har derhjemme (dette kan selvfølgelig variere alt efter udbyder, osv.). Målet med 5G er at få et mobil netværk, der kan måle sig med bredbånd-netværket. Så mange af de brugsområder, der i dag kræver et kabel, vil kunne fungere trådløst med 5G.

 Skilt med teksten 5G

Mobil-netværkets udvikling

For at forstå, hvorfor 5G er så stor en udvikling og en så omtalt teknologi, kan vi se på de tidligere generationer, og hvor stor en betydning hvert generationsskifte har haft for vores hverdag.

  1. Første generation kom i 1981 og gjorde at man kunne foretage opkald.
  2. Anden generation kom i 1992 og gjorde at man kunne sende SMS’er.
  3. Tredje generation kom i 2001 og gjorde at man kunne bruge internettet på telefonen, men dog i meget begrænset omfang og til høje priser.
  4. Fjerde generation kom i 2011 og gjorde at man i praksis kunne bruge internettet på telefonen.
  5. Man regner med at 5G-netværket udover at blive både hurtigere og med mindre forsinkelse end 4G, også kommer til at blive mere robust og stabilt. Så det vil sandsynligvis også kunne klare flere brugere på begrænset plads som fx til koncerter, hvor 4G stadig har nogle udfordringer.
 Skilt med teksten 5G

Hvorfor er der brug for 5G?

Det bliver helt sikkert lækkert at kunne streame serier hurtigere og kunne spille på mobilen uden afbrydelser, men det er ikke den største ændring 5G kan bringe med sig.

Vores verden er fyldt med enheder, der enten fungerer via internettet eller kan kommunikere med det – også udover de traditionelle enheder som telefoner, computere og tablets. Allerede nu kan fx belysning, radiatorer, køleskabe styres via nettet. Fænomenet kaldes Internet of Things (IoT). Alle vores smart-home produkter er en del af dette. Selvom de fleste dog er koblet til dit wi-fi-netværk derhjemme, lægger det stadig et pres på internettet.

Internet of Things vil sandsynligvis blive ved at vokse i fremtiden og vi vil se endnu flere ting, der styres via internettet, som fx selvkørende biler. Da de ikke vil være i nærheden af hjemmet vil de styres via det mobile netværk. Her er det helt essentielt at internetforbindelsen ikke bliver afbrudt eller er for langsom. Det kunne have fatale konsekvenser. Med 5G-netværket vil det også være muligt at gøre flere ting over lange afstande, fx vil en kirurg kunne fjernoperere på en patient på den anden side af jorden ved hjælp af en robot.

 Skilt med teksten 5G

Hvornår kommer 5G til Danmark?

Vi ved endnu ikke præcis hvornår 5G kommer til norden. Sandsynligvis vil Stockholm blive en af de første byer i Europa til at få det. Flere kilder gætter på at det bliver rullet ud i 2020. Telefon-producenterne er som sagt allerede i fuld gang med at lave 5G-kompatible telefoner. Det kunne tyde på, at der nok ikke går alt for lang tid, før det bliver en realitet.

Det afhænger dog blandt andet af teknologien, regulering, teleselskaber, frekvenser, masteleje. Regeringen har i februar 2019 fremlagt deres 5G-handlingsplan, hvor de kortlægger hvilke skridt, der må tages, før vi kan få 5G netværk.

Dog skal man slå koldt vand i blodet og huske på, hvor lang tid det tog for 4G at blive udbredt. Der er stadig områder i Danmark, hvor 4G ikke er en mulighed. Så vi må nok også være lidt tålmodige med 5G.

Find inspiration i nogle af vores andre artikler: