Vi holder åbent og passer på hinanden - se mere
Vi holder åbent og passer på hinanden - se mere
Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
Konfetti daler ned et e-sportspublikum

Din guide til esport

Kan man tjene penge på at spille computerspil? Ja det kan man. De bedste tjener endda flere millioner om året på det og rejser verden rundt for at deltage i turneringer.

Esport, kort forklaret, er et begreb for organiseret og konkurrenceorienteret computerspil. I lighed med traditionelle sportsgrene er der forskellige niveauer, fra lokale amatørhold til store internationale turneringer med hundredtusinder af besøgende.

For at give dig en idé om hvor store disse turneringer kan være, havde Intel® Extreme Masters Katowice 2017 over 173.000 besøgende i løbet af de tre uger turneringen varede. Desuden var der over 45 millioner seere, der fulgte turneringen online!

Ung mand spiller CS

Hvilke spil spilles?

Et af de store salgsargumenter for esport er det store udvalg af spil, der konkurreres i. Er du glad for shooter-spil findes der CoD (Call of Duty), CS:GO (Counter Strike: Global Offensive), PUBG (PLAYERUNKNOWNS Battlegrounds), Fortnite, Overwatch og mange flere. Kan du derimod bedst lige strategibaserede spil, findes der titler som Starcraft, LoL (League of Legends) og DotA 2 (Defense of the Ancients), som kræver både godt samarbejde og individuelle færdigheder.

Kan du bedst lide at spille for dig selv? I så fald findes der spil som Hearthstone, et 1v1 samlekortspil, eller old-school titler som Street Fighter - og selvfølgelig sportstitler som FIFA. Der findes virkelig et spil for alle.

DreamHack

Kan man tjene penge på at spille computerspil?

Helt bestemt! Professionelle esportsstjerner har en fast månedsløn fra sit hold og kan vinde store pengepræmier i turneringer. Den øgede interesse for esport har medført at præmierne bliver større og større for hvert år.

Det spil med de største pengepræmier i turneringer er per 2019 DotA 2. The International 2019, den største turnering, havde en samlet præmiepulje på over 30 millioner dollar, ca. 230 millioner danske kroner, som blev delt ud til vinderne.

Den 25-årige dansk/færøske Dota 2-spiller Johan Sundstein med gamernavnet 'N0tail' vandt sammen med sit hold OG The International 2019 og blev dermed verdensmestre i DotA 2 for andet år i træk. Det betød også en præmie på over 104 millioner til deling.

Udover at tjene en månedsløn og vinde præmiepenge, har mange esportsudøvere også sponsoraftaler med producenter af tastaturer, mus, computere og andet udstyr.

Twitch på en mobiltelefon

Hvor kan jeg følge turneringerne?

Streamingplatformen Twitch er en god begyndelse. Er det lidt overvældende at forsøge at finde det rigtige via Twitch kan ESL, verdens største esportsarrangør, hjælpe dig. De viser regelmæssigt kampe direkte på deres kanal på Twitch, og de har endda et stort bibliotek med tidligere live-udsendelser.

Er du på jagt efter en computer, så du også kan deltage i disse turneringer kan du finde en gamingcomputer i vores store sortiment.

Amerikansk fodboldspiller som løber

Esport bliver større end amerikansk fodbold før 2022

Spilindustrien er en hurtig voksende industri og er allerede en af verdens største. Investeringsbanken Goldman Sachs estimerer, at esport vil være en større tv-sport end amerikansk fodbold inden 2022. Alligevel viser en ny rapport om nordens befolknings viden om esport*, at så mange som 68% af befolkningen ikke ved, hvad det betyder. Undersøgelsen viser også, at op til halvdelen af befolkningen mener, at deres børn tilbringer for meget tid foran computeren, uden at vide, hvad børnene faktisk bruger deres tid på.

*Undersøgelse om teknologiske kløfter 2019 er en nationalt repræsentativ undersøgelse baseret på 3.844 interviews udført i Norge, Sverige, Danmark og Finland, gennemført af YouGov på vegne af Elkjøp Nordic AS i perioden 18.03–27.03.2019.

Læs mere om vores mange produkter: