Plast over for papir
De senere år er bevidstheden om plast som miljøproblem øget. Det har fået kunder og butikker til at se efter andre og mere miljøvenlige alternativer. Mange har skævet til papirposerne, fordi disse er let nedbrydelige.
Helt så enkelt er svaret dog ikke. Papirposen har nemlig en volume, der er er omtrent 10 gange større end plasticbæreposen. Det vil sige, at der skal køres med 10 lastbiler for at transportere lige så mange papirposer, som én lastbil med plastposer kan fragte.
Desuden er der også omkring 10 gange højere CO2-udslip ved produktion af papirposer kontra plastposer. Dermed bliver klimaaftrykket på en papirpose 100 gange større end fra en plastpose.
Plastic er heller ikke bare plastic. Poserne, som anvendes her i Norden, er tykkere end for eksempel poserne, der bruges længere syd på i Europa, og det er mere sandsynligt, at de bliver brugt flere gange. Undersøgelser viser, at danskere genanvender bæreposerne som skraldeposer.
Livscyklussen
Miljøstyrelsen offentliggjorde i marts 2018 en større undersøgelse, der så på livscyklussen for de forskellige posealternativer, og hvor mange gange hver pose skulle bruges for at sætte det samme klimaaftryk som en plasticpose.
Konklusionen blev, at en papirpose skal anvendes 40 gange, mens en stofpose i almindeligt bomuld skal bruges hele 7.100 gange for at svare til én enkelt plasticbærepose. For økologisk bomuld var tallet hele 22.000 ganger.
Med andre ord skal du bruge en økologisk bomuldspose hver eneste dag i over 60 år for, at den skal sætte samme klimaaftryk som en plasticpose. Og så vil du formentlig alligevel få brug for omkring 6.000 andre plasticposer til dit affald, forudsat at du smider to poser med skrald ud om ugen.