Vi holder åbent og passer på hinanden - se mere
Vi holder åbent og passer på hinanden - se mere
Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne

Kameraguide

Det perfekte kameraet til dig afhænger af, hvad du ønsker at fotografere eller filme, hvor meget udstyr du ønsker at bære på, hvad kameraet skal kunne tåle, og hvor meget du har lyst til at bruge det. Denne købsguide hjælper dig med at finde rundt i kamerajunglen, så du finder det helt rigtige kamera til din pengepung og dine behov.
Smilende, ældre kvinde på strand med kompaktkamera i hænderne

Kompaktkamera

Kompaktkamera er til dig, der vil:

 • Have en alt-i-en-løsning som er let at tage med sig
 • Fotografere motiver der er langt væk, så som dyreliv og fugle som er vanskelige at komme tæt på uden at skræmme dem væk – vælg da et kompaktkamera med 25x zoom eller mere
 • Have et alsidigt rejsekamera
 • Have et vand- og stødsikkert kamera som tåler det meste – vælg et vandtæt kamera
Asiatisk kvinde med systemkamera i hænderne sidder og ser ud af vinduet på et tog

Systemkameraer

Systemkamera er til dig, der vil:

 • Have den aller bedste billedkvalitet
 • Fotografere motiver i hurtig bevægelse, som for eksempel børn
 • Have et kamera som dine fotofærdigheder kan vokse med
 • Have udskiftelig optik som kan tilpasses dine behov
 • Kunne lave filmoptagelse i høj kvalitet, med god billedstabilisering

Her finder du alle vores systemkameraer

Et middelaldrende par på surfebræt tager selfie med et actionckamera

Actionkamera

Actionkamera er til dig, som vil:

 • Have et lille kamera der tåler både vand og stød, til brug under ekstremsport eller under rejser
 • Kunne filme action fyldte øjeblikke eller optage under alle slags forhold
 • Påmontere kameraet på hjelm, cykkel, surfebræt, overkrop og så videre.
 • Have mange muligheder til at lege med synsvinkler

Her kan du læse mere om actionkameraer
Her finder du alle vores actionkameraer og tilbehør

En mobil fotograferer en madret

Mobilkamera

Mobilkameraet er til dig, der vil:

 • Altid vil have et kamera med på farten, enten i lommen eller i en taske
 • Fotografere stillestående motiver oftere fremfor bevægelige motiver
 • Kunne dele billeder via beskeder eller på sociale medier umiddelbart

Her finder du de bedste kameramobiler

Sensor

Sensorstørrelse

Alle kameraer har en sensor, som kan ses på som det digitale modstykke til film. Når du tager et billede, er sensoren udsat for lys og andre komponenter i kameraet gemmer hvad det ser.

Hvorfor er sensorstørrelsen vigtig?

Sensorstørrelse er en af de vigtigste faktorer når du køber et kamera - jo større sensoren er, jo mere lys er det i stand til at fange, hvilket resulterer i mere detaljerede billeder.

En større sensor, som springet fra en APS-C til en fuldstørrelsessensor, giver en mærkbar forskel i måden du fanger et motiv. En fuldstørrelsessensor beskærer ikke rammen, hvilket er nyttigt når du fotograferer landskab eller arkitektur, og den lader dig også bruge lidt dybdeskarphed.

Med en større sensor får du mere dynamisk rækkevidde (forholdet mellem lyse og mørke dele af billedet), reduceret støj og forbedret lysydelse i mørket.

Se efter sensorer på 1" og over - Four Thirds-sensorer, APS-C-sensorer og fuldstørrelsessensorer. En generel regel er at kameraer med udskiftelige linser bruger større sensorer, for eksempel fuldstørrelse eller APS-C, mens kompakte kameraer og smartphones har mindre sensorer. Herunder ser du forskellige typer sensorer.

Medium format
Medium billedsensor
 fuldstørrelsessensorer
 APS-C
APS-C
1”

Manuel indstilling

Manuel indstilling

Når du bliver mere komfortabel med dit kamera, kan du droppe de automatiske indstillinger og tage mere kreative billeder ved at justere blænderåbning, lukkerhastighed og ISO med et kamera med manuelle indstillinger.

Hvad er blænderåbning?

Blænderåbningen styres af kameraets objektiv og bestemmer hvor meget lys der kommer til kameraets sensor. Blænderåbningen er i udgangspunktet et hul i linsen som justeres med tynde blade (lameller) i lukkeren. Disse blade kommer i forskellige former og justeres enten i kameraet eller ved hjælp av en manuel justeringsring på linsen.

Blænderåbningen måles i f-tal. Et lavt f-tal, fx f / 1.8, skaber et større hul og giver mere lys til sensoren. Dette skaber en lille dybdeskarphed, hvilket giver dig kontrol over hvor meget af baggrunden som er i fokus, også kendt som bokeh. Perfekt hvis du vil have at dit motiv skal skille sig ud.

Et stort f-tal, fx f / 16, skaber et mindre hul med mindre lys som når sensoren. Dette skaber en stor dybdeskarphed, så du kan have hele rammen i fokus. Perfekt til motiver med interessant baggrund.

Hvad er lukkertid?

Lukkertiden bestemmer hvor længe filmen eller billedsensoren skal eksponeres for lys. Lukkeren forbliver lukket indtil du er klar til at tage dit billede og den åbnes for at eksponere lyset til kameraets sensor og lukkes igen bagefter.

En hurtig lukkerhastighed lader dig tage skarpe billeder af bevægelige genstande. Perfekt til sports- eller dyrelivsbilleder.

Med lang lukkertid bliver bevægelige motiver uklare, men hvis du tager landskabsbilleder er denne lukkertid perfekt. Længere eksponeringstid betyder at billedsensoren får mere lys og du kan tage billeder under svage lysforhold.

Hvad er ISO?

ISO er målingen af sensorens lysfølsomhed i digitalkameraet og måles i tal. En højere ISO-indstilling giver mere lysfølsomhed, mens et lavere tal betyder mindre følsomhed.

Et højt ISO-tal giver bedre ydelse i svage lysforhold, så du altid kan tage billeder med hurtigere lukkerhastighed og lavere f-tal. Højere følsomhed kan dog også føre til mere støj og mere kornede billeder, men til gengæld kan du ta billeder i mørke omgivelser.

 Filming

Video

Kompaktkameraer og Bridgekameraer er gode valg når du skal filme fx fødselsdagsfester og turer på stranden.

Videokvaliteten er vigtig at tage hensyn til, afhængig af hvordan du vil vise dit indhold. Jo højere opløsningen er, desto mere detaljeret bliver billederne. Hvis du vil have mere kontrol og højere opløsning video, bør du overveje et spejlløst kamera eller DSLR-kamera. Mindre skærme som på fx smartphones og tablets kan nemt vise lave opløsninger, men Tv’er er optimeret til højere opløsninger. Producenter investerer mere og mere i videofunktionen i kameraer og 4K Ultra HD og 6K video kommer som nye alternativer.

Hvad er billedfrekvens (FPS)?

FPS står for Frames Per Second (billeder per sekund), en måling af hvor mange unikke påfølgende billeder et kamera kan håndtere hvert sekund. Et højere FPS-nummer i filmmodus vil give jævnere videoer.

Hvordan kan jeg undgå kamerarystelser?

For at undgå amatøragtige videoer med rystelser har mange kameraer stabiliseringsmodus som sørger for jævnere, skarpere optagelser. Dette er en særlig nyttig funktion hvis du ofte bruger håndholdt filmning eller panorering.

Hvordan kan jeg få slow motion-film?

Nogen øjeblikke kan være ovre før du når at blinke. Nogle modeller har heldigvis slow motion-filmning uden redigeringspakke, så du kan filme actionfyldte scener og virkelig få alt der sker med på filmen.

 Objektiver og kameratilbehør

Tilbehør

Linser

Den største fordel med systemkameraer er de udskiftelige objektiver. Hvad enten det er er optaget af nær-, sports- eller naturfotografering, sørger den rigtige type objektiv for det bedst mulige billede. Læs mere om de forskellige objektiver her.

Kameratilbehør

Kamerataske, stativ og hukommelseskort - med det rigtige tilbehør passer du ordentligt på dit kamera, får stabil støtte til dit kamera når du tager billeder og rigeligt lagringsplads til alle dine billeder. Forskellige linsefiltre skaber et andet udtryk i billederne. Dette er den perfekte måde at finjustere et billede.

Hvad vil du tage billede af?

Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide

Forstå begreberne!

Bluetooth | En trådløs teknologi som kan bruges til at overføre data mellem forskellige enheder.

NFC | Står for Near Field Communication. Med denne teknologi skal Bluetooth-enheder blot berøre hinanden for at parres.

WiFi | En trådløs tilkobling som lader dig koble enheder til internettet eller kommunikere sammen.

GPS | Står for Global Positioning System. Et satellitbaseret navigationssystem som registrer hvor du befinder dig.

Megapixels | Digitale billeder består af pixels. 1 megapixel er det samme som 1 million pixels.

ISO | Målenheden på lyssensiviteten til din sensor. Jo højere nummer, jo mere sensitiv er den.

HD-video (720 / 1080p) HD-video har mindst 720p horisontale linjer med vertikal opløsning, mens Full HD har mindst 1080p horisontale linjer med vertikal opløsning.

4K Ultra HD-video | 4K-video har mindst 2160p horisontale linjer med vertikal opløsning.

Sensortyper(CMOS / CCD) | Sensorer fanger lys og gør det til billeddata. En CMOS-sensor (complementary metal-oxide-semiconductor) er effektiv, bruger kun lidt strøm og kan tage billeder i høj hastighed. En CCD-sensor (charged couple device) giver høj billedkvalitet, udmærket dynamisk rækkevidde og støjkontrol.

Skærmtyper (LCD / LED / OLED / TFT) | LCD (liquid-crystal display) bruger lysmodulerende egenskaber af flydende krystaller. LED bruger lysemitterende dioder. OLED bruger organiske lysemitterende dioder. TFT (tyndfilmstransistor) er en teknologi som bruges i LCD-skærme for at få et klarere billede med mindre strømforbrug.

Instant-kameraer | Instant-kameraer udskriver sine egne billeder. Instax og Polaroid er to ledende mærker indenfor instant-kameraer.

Billedstabilisering | Dette er en teknologi i kameraet eller linsen som forhindrer kamerarystelser og sørger for at videoer bliver jævnere og billeder skarpere.

Søger | Dette er metoden til at vise hvordan dit billede kommer til at se du gennem linsen. En søger er mere almindelig i et spejlfrit kamera eller DSLR end et kompaktkamera.

FPS | FPS står for billeder per sekund (Frames Per Second), en måling af hvor mange unikke påfølgende billeder et kamera kan håndtere hvert sekund. Et højere FPS-nummer i filmmodus vil give jævnere videoer.

Objektivfatning | For kameraer med udskiftelige linser er dette grænsesnittet mellem krop og objektiv. Hvert kameramærke har sin egen fatning så du har brug for kompatible linser eller en adapter.

IF | Forkortelse for "Internal Focus", hvor glasset som bliver brugt til fokusering sidder inde i objektivet så frontelementet ikke bevæger sig.

Vejrresistent | Nogen af de dyreste objektiver er vejrbestandige, hvilket betyder at de er forseglet og ikke bliver skadet af regn, tåge eller støv.

Slow Motion | Dette gør at du kan reducere optagelserne så du kan se det med en lavere billedfrekvens. Slow motion er en perfekt funktion til actionoptagelser.