Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
 Kameraguide

Kameraguide

Digitalkamera, systemkamera eller kompaktkamera? Eller måske et videokamera eller actionkamera? Det perfekte kamera for dig afhænger af hvad du kan lide at fotografere eller filme, hvor du kan lide at tage billeder og hvor meget kontrol du vil have over billederne eller din video. Denne købsguide forklarer forskellene mellem de forskellige kameraer, teknologier og hvilke nøglefunktioner du skal se efter. Læs mere og vælg rigtig!
Kameraet i din smartphone fungerer måske godt nok ved stillestående motiver i godt lys, men i mere udfordrende situationer må det ægte kamera frem. I denne video får du mere at vide du om de forskellige typer, og hvad du bør tænke på, når du skal købe et dedikeret kamera.

Kamerastørrelse

For en gang skyld er størrelsen faktisk vigtig - du må finde balancen mellem at have et kamera som du nemt kan tage med dig, men som har de funktioner du har brug for.

Kompaktkamera

Kompaktkameraer kommer i alle modeller og kvaliteter - fra brugervenlige kameraer med autofokus til topmodeller med ekstra funktioner som ligner systemkameraets, men bare med fast objektiv.

De mest bærbare og lette kameraer passer til familieferier, backpacking og dagturer - eller til en hurtig selfie på farten. De mere avancerede kompaktkameraer passer til dig, der sætter pris på den bærbare og kompakte størrelse, men ønsker mere avancerede funktioner og billedkvalitet som hos spejlreflekskameraer.

Systemkameraer

Fuldblods systemkameraer er det naturlige valg til professionelle fotografer og fotoentusiaster, hvor præstation er vigtigere end størrelsen. De fleste system- og DSLR-kameraer har fuld manuel betjening, billeder og video af høj kvalitet og et bredt udvalg af kompatible linser, noget som gør kameraet perfekt til enhver anledning.

Den største ulempe med systemkameraer er deres størrelse og vægt sammenlignet med et kompakt digitalkamera. Et sytemkamera kan for nogle være lidt for stort og besværligt at tage med rundt. Men det systemkameraerne taber i vægt, vinder de i billedkvalitet og avancerede funktioner.

Actionkamera og videokamera

Rafting, mountainbiking, klatring eller skiture? Actionkameraet er perfekt til at fange oplevelser med fart på eller fx et festlig øjeblik på en festival. Fæst et lille kamera til kroppen og fang de sjoveste øjeblikke og de mest fantastiske tricks i høj billedkvalitet. Med forskelligt tilbehør kan du fæste kameraet til hjelmen, rundt om brystet eller på cykelstyret.

Hjemmevideoer behøver ikke at se hjemmelavede ud og være i lav kvalitet. Nye videofunktioner som 4K billedkvalitet, optisk billedestabilisering og wi-fi-tilkobling sørger for at din video bliver i høj kvalitet og nemt kan deles med andre.

Sensor

Sensorstørrelse

Alle kameraer har en sensor, som kan ses på som det digitale modstykke til film. Når du tager et billede, er sensoren udsat for lys og andre komponenter i kameraet gemmer hvad det ser.

Hvorfor er sensorstørrelsen vigtig?

Sensorstørrelse er en af de vigtigste faktorer når du køber et kamera - jo større sensoren er, jo mere lys er det i stand til at fange, hvilket resulterer i mere detaljerede billeder.

En større sensor, som springet fra en APS-C til en fuldstørrelsessensor, giver en mærkbar forskel i måden du fanger et motiv. En fuldstørrelsessensor beskærer ikke rammen, hvilket er nyttigt når du fotograferer landskab eller arkitektur, og den lader dig også bruge lidt dybdeskarphed.

Med en større sensor får du mere dynamisk rækkevidde (forholdet mellem lyse og mørke dele af billedet), reduceret støj og forbedret lysydelse i mørket.

Se efter sensorer på 1" og over - Four Thirds-sensorer, APS-C-sensorer og fuldstørrelsessensorer. En generel regel er at kameraer med udskiftelige linser bruger større sensorer, for eksempel fuldstørrelse eller APS-C, mens kompakte kameraer og smartphones har mindre sensorer. Herunder ser du forskellige typer sensorer.

Medium format
Medium billedsensor
 fuldstørrelsessensorer
 APS-C
APS-C
1”

Manuel indstilling

Manuel indstilling

Når du bliver mere komfortabel med dit kamera, kan du droppe de automatiske indstillinger og tage mere kreative billeder ved at justere blænderåbning, lukkerhastighed og ISO med et kamera med manuelle indstillinger.

Hvad er blænderåbning?

Blænderåbningen styres af kameraets objektiv og bestemmer hvor meget lys der kommer til kameraets sensor. Blænderåbningen er i udgangspunktet et hul i linsen som justeres med tynde blade (lameller) i lukkeren. Disse blade kommer i forskellige former og justeres enten i kameraet eller ved hjælp av en manuel justeringsring på linsen.

Blænderåbningen måles i f-tal. Et lavt f-tal, fx f / 1.8, skaber et større hul og giver mere lys til sensoren. Dette skaber en lille dybdeskarphed, hvilket giver dig kontrol over hvor meget af baggrunden som er i fokus, også kendt som bokeh. Perfekt hvis du vil have at dit motiv skal skille sig ud.

Et stort f-tal, fx f / 16, skaber et mindre hul med mindre lys som når sensoren. Dette skaber en stor dybdeskarphed, så du kan have hele rammen i fokus. Perfekt til motiver med interessant baggrund.

Hvad er lukkertid?

Lukkertiden bestemmer hvor længe filmen eller billedsensoren skal eksponeres for lys. Lukkeren forbliver lukket indtil du er klar til at tage dit billede og den åbnes for at eksponere lyset til kameraets sensor og lukkes igen bagefter.

En hurtig lukkerhastighed lader dig tage skarpe billeder af bevægelige genstande. Perfekt til sports- eller dyrelivsbilleder.

Med lang lukkertid bliver bevægelige motiver uklare, men hvis du tager landskabsbilleder er denne lukkertid perfekt. Længere eksponeringstid betyder at billedsensoren får mere lys og du kan tage billeder under svage lysforhold.

Hvad er ISO?

ISO er målingen af sensorens lysfølsomhed i digitalkameraet og måles i tal. En højere ISO-indstilling giver mere lysfølsomhed, mens et lavere tal betyder mindre følsomhed.

Et højt ISO-tal giver bedre ydelse i svage lysforhold, så du altid kan tage billeder med hurtigere lukkerhastighed og lavere f-tal. Højere følsomhed kan dog også føre til mere støj og mere kornede billeder, men til gengæld kan du ta billeder i mørke omgivelser.

 Filming

Video

Kompaktkameraer og Bridgekameraer er gode valg når du skal filme fx fødselsdagsfester og turer på stranden.

Videokvaliteten er vigtig at tage hensyn til, afhængig af hvordan du vil vise dit indhold. Jo højere opløsningen er, desto mere detaljeret bliver billederne. Hvis du vil have mere kontrol og højere opløsning video, bør du overveje et spejlløst kamera eller DSLR-kamera. Mindre skærme som på fx smartphones og tablets kan nemt vise lave opløsninger, men Tv’er er optimeret til højere opløsninger. Producenter investerer mere og mere i videofunktionen i kameraer og 4K Ultra HD og 6K video kommer som nye alternativer.

Hvad er billedfrekvens (FPS)?

FPS står for Frames Per Second (billeder per sekund), en måling af hvor mange unikke påfølgende billeder et kamera kan håndtere hvert sekund. Et højere FPS-nummer i filmmodus vil give jævnere videoer.

Hvordan kan jeg undgå kamerarystelser?

For at undgå amatøragtige videoer med rystelser har mange kameraer stabiliseringsmodus som sørger for jævnere, skarpere optagelser. Dette er en særlig nyttig funktion hvis du ofte bruger håndholdt filmning eller panorering.

Hvordan kan jeg få slow motion-film?

Nogen øjeblikke kan være ovre før du når at blinke. Nogle modeller har heldigvis slow motion-filmning uden redigeringspakke, så du kan filme actionfyldte scener og virkelig få alt der sker med på filmen.

 Objektiver og kameratilbehør

Tilbehør

Linser

Den største fordel med systemkameraer er de udskiftelige objektiver. Hvad enten det er er optaget af nær-, sports- eller naturfotografering, sørger den rigtige type objektiv for det bedst mulige billede. Læs mere om de forskellige objektiver her.

Kameratilbehør

Kamerataske, stativ og hukommelseskort - med det rigtige tilbehør passer du ordentligt på dit kamera, får stabil støtte til dit kamera når du tager billeder og rigeligt lagringsplads til alle dine billeder. Forskellige linsefiltre skaber et andet udtryk i billederne. Dette er den perfekte måde at finjustere et billede.

Hvad vil du tage billede af?

Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide
 Kameraguide

Forstå begreberne!

Bluetooth | En trådløs teknologi som kan bruges til at overføre data mellem forskellige enheder.

NFC | Står for Near Field Communication. Med denne teknologi skal Bluetooth-enheder blot berøre hinanden for at parres.

WiFi | En trådløs tilkobling som lader dig koble enheder til internettet eller kommunikere sammen.

GPS | Står for Global Positioning System. Et satellitbaseret navigationssystem som registrer hvor du befinder dig.

Megapixels | Digitale billeder består af pixels. 1 megapixel er det samme som 1 million pixels.

ISO | Målenheden på lyssensiviteten til din sensor. Jo højere nummer, jo mere sensitiv er den.

HD-video (720 / 1080p) HD-video har mindst 720p horisontale linjer med vertikal opløsning, mens Full HD har mindst 1080p horisontale linjer med vertikal opløsning.

4K Ultra HD-video | 4K-video har mindst 2160p horisontale linjer med vertikal opløsning.

Sensortyper(CMOS / CCD) | Sensorer fanger lys og gør det til billeddata. En CMOS-sensor (complementary metal-oxide-semiconductor) er effektiv, bruger kun lidt strøm og kan tage billeder i høj hastighed. En CCD-sensor (charged couple device) giver høj billedkvalitet, udmærket dynamisk rækkevidde og støjkontrol.

Skærmtyper (LCD / LED / OLED / TFT) | LCD (liquid-crystal display) bruger lysmodulerende egenskaber af flydende krystaller. LED bruger lysemitterende dioder. OLED bruger organiske lysemitterende dioder. TFT (tyndfilmstransistor) er en teknologi som bruges i LCD-skærme for at få et klarere billede med mindre strømforbrug.

Instant-kameraer | Instant-kameraer udskriver sine egne billeder. Instax og Polaroid er to ledende mærker indenfor instant-kameraer.

Billedstabilisering | Dette er en teknologi i kameraet eller linsen som forhindrer kamerarystelser og sørger for at videoer bliver jævnere og billeder skarpere.

Søger | Dette er metoden til at vise hvordan dit billede kommer til at se du gennem linsen. En søger er mere almindelig i et spejlfrit kamera eller DSLR end et kompaktkamera.

FPS | FPS står for billeder per sekund (Frames Per Second), en måling af hvor mange unikke påfølgende billeder et kamera kan håndtere hvert sekund. Et højere FPS-nummer i filmmodus vil give jævnere videoer.

Objektivfatning | For kameraer med udskiftelige linser er dette grænsesnittet mellem krop og objektiv. Hvert kameramærke har sin egen fatning så du har brug for kompatible linser eller en adapter.

IF | Forkortelse for "Internal Focus", hvor glasset som bliver brugt til fokusering sidder inde i objektivet så frontelementet ikke bevæger sig.

Vejrresistent | Nogen af de dyreste objektiver er vejrbestandige, hvilket betyder at de er forseglet og ikke bliver skadet af regn, tåge eller støv.

Slow Motion | Dette gør at du kan reducere optagelserne så du kan se det med en lavere billedfrekvens. Slow motion er en perfekt funktion til actionoptagelser.