Læs vores FAQ om Klik&Hent, åbningstider, muligheder for reklamation og meget andet her
Læs vores FAQ om Klik&Hent, åbningstider, muligheder for reklamation og meget andet her.
Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
 Firedelt billede med kvinde med høretelefoner og højttalere i forskellige farver

Alt om lyd - Fra aktiv støjreduktion til tweeter

Skal du købe en højttaler, et hjemmebiografsystem eller et par høretelefoner, men har svært ved at forstå, hvad alle funktionerne og teknologierne betyder? I denne artikel forklarer vi, hvad der er forskellen mellem aktiv og passiv støjreduktion, hvad Dolby Atmos er, hvad der menes med hi-res lyd og multiroom, hvad forskellen er mellem en forstærker og en receiver og meget mere.
 Dreng med solbriller som trykker på en højttaler

Airplay: Airplay er Apples nyeste teknologi til at streame film og musik helt trådløst. Du skal altså bare have en tablet, telefon, Mac eller pc og en Airplay-modtager. Ved hjælp af modtageren kan man sende medier fra en anden iOS-enhed. De to samarbejder via et trådløst eller kablet netværk.

Aktiv højttaler: Kort fortalt er det en højttaler med indbygget forstærker, så du ikke behøver separat forstærker. En passiv højttaler derimod, skal bruge en ekstern forstærker for at virke. Det betyder at du er nødt til enten at have en forstærker fra før eller investere i en, hvis du vælger at købe et par passive højttalere. De fleste der foretrækker passive højttalere, gør det fordi de kan vælge forstærker ud fra deres egne præferencer i stedet for at nøjes med den, der er indbygget i højttaleren. Læs mere om aktive højttalere her.

 Kvinde med Jabra Elite 85h

Aktiv støjreduktion: Aktiv støjreduktion (forkortet ANC eller ANR), også kaldet noise cancelling, er en teknologi hvor høretelefonerne eller højttaleren udsender modsignaler mod omgivende larm så støjen udlignes. Resultatet er at du oplever mindre eller ingen larm omkring dig og kan høre musik uforstyrret.

Amazon Alexa: Alexa er den virtuelle assistent til produkter fra Amazon. Alexa er integreret i disse produkter på samme måde som Siri er i Apple-enheder og Google Assistant i Google-produkter. Med Alexa kan du styre enheder, som fx. Sonos One eller smarthome-systemer som Samsungs SmartThings, med stemmen.

 Kvinde på sofa tænder for højttaler

Bluetooth: Bluetooth er en standard for trådløs overførsel af data mellem elektronik. Bluetooth-tilkobling gør at du ikke behøver at have kabler mellem dine enheder til at overføre indhold eller lyd til parrede enheder. Bluetooth findes i flere versioner, den seneste version er Bluetooth 5.0. Det, der adskiller denne version fra forgængeren 4.2, er, at det kan overføre data med dobbelt så høj hastighed og har fire gange så lang rækkevidde. Den øgede datahastighed giver dig mulighed for at koble to enheder til via Bluetooth, fx. hvis to personer vil lytte til musik fra en mobiltelefon.

Dolby Atmos: Dolby var oprindeligt et firma, der skabte systemer til at dæmpe støj fra båndoptagere. Senere er Dolby for det meste forbundet med surround sound-systemer til biografen. Dolby Atmos er den seneste version, og den er også trådt over til hjemmebiografmarkedet. For at have en komplet Atmos-opsætning, har du brug for flere højttalere og en forstærker, der understøtter Dolby Atmos. Lidt forenklet justerer dette system lyden, alt efter hvor lytteren befinder sig, og gør det muligt for hjemmebiografprocessoren at bestemme, hvor meget lyd de forskellige højttalere skal give for at placeringen i lydbilledet skal være korrekt.

 Par i sofaen med højttaler i baggrunden

Driver: Driver er en lille højttalerenhed som sender lyden mod dine ører. Dette elektromagnetiske element omdanner elektriske signaler til lydsignaler. En driver i forskellige størrelser finder du i alle høretelefoner.

Forstærker: Helt enkelt forklaret, så tager forstærkeren lydsignalerne fra en lydkilde og forstærker dens signaler til strøm, så den kan drive højttalerne og lave lyd.

Hi-res-audio: I modsætning til tilsvarende begreber indenfor TV, altså HD, Full HD og 4K, findes der ingen universel standard for lyd. Lidt forenklet forklaret er hi-res-lyd lyd som er i stand til at gengive lyd fra optagelser, som kommer fra musikkilder med højere kvalitet end CD’er. Ulempen med musik i hi-res-opløsning er at disse filer optager mere plads på din musikafspiller eller telefon.

 Receiver ved siden af et TV

Multiroom: Med et multirumssystem kan du fydle hele dit hjem med trådløs musik ved at placere højttalerne i forskellige rum og koble dem op til wi-fi-netværket. Sonos er måske det mest kendte lydsystem med multiroomsfunktion. Sammenlignet med Bluetooth-højttalere giver multiroom en problemfri musikoplevelse som ikke bliver afbrudt af telefonopkald eller SMS’er. Desuden slipper du for at måtte genoprette den trådløse forbindelse mellem smartphone og højttaler, hver gang du vil høre musik.

Receiver: En receiver er en forstærker med indbygget radiomodtager, dvs. at du kan høre radio på den.

 Sonos-enheder i et lydsystem omkring et TV

Subwoofer: En subwoofer er en bashøjttaler som spiller de dybe frekvenser, som almindelige højttalere ikke kan gengive. En subwoofer bruges som regel som supplement til en soundbar eller hjemmebiograf.

Surround sound: Surround er en fællesbetegnelse for lydformater som benytter sig af mere end to kanaler for at formidle lyd. Dette gøres for at få et mere realistisk lydbillede til fx film.

Tweeter: Tweeter, også kaldet diskanthøjttaler, er et højttalerelement i et højttalersystem som gengiver den øverste del af toneområdet, fra ca. 4–5 kHz op til 16–20 kHz.

Find inspiration i nogle af vores andre artikler: