Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
Tag bedre billeder med dit smartphonekamera

10 tips til smartphone-fotografering

Kameraerne i dagens smartphones bliver bedre og bedre. Selvom de ikke tager lige så gode billeder som mere avancerede kameraer, har de en klar fordel – du har det altid ved hånden. Vi hjælper dig med at få det bedste ud af dit smartphone-kamera, så du kan få endnu flottere billeder.

1. Find det bedste smartphonekamera

De fleste smartphones i dag har et udmærket kamera, men er du særligt optaget af at tage gode billeder, bør du lægge ekstra vægt på kameraet, når du køber ny smartphone. Det er ofte her telefonerne skiller sig ud fra hinanden. Her er en liste af ting du bør se efter:

Blænde: Blændeåbningen kan bruges til at justere mængden af lys, der træffer sensoren. En lavere værdi giver en større åbning og sensoren vil blive udsat for mere lys. Jo mere lys, jo bedre billeder.

ISO: Hvis der ikke er nok lys til at tage gode billeder, skruer kameraet op for ISO-niveauet. Dette hjælper på lysniveauet, men kan også give grynede billeder. Tjek hvor højt ISO kan gå før det bliver grynet.

Megapixel: Jo flere pixels, jo mere detaljeret og jo bedre opløsning. Dette er dog vigtigst, hvis du ønsker at printe eller fremvise dit foto i stort format.

Billedestabilisering: Denne funktion minimerer rystelser på dit billede.

Skærmen: Skærmen er din søger, så jo større skærmen er, jo mere ser du. Jo bedre opløsning skærmen har, jo flottere vises dine billeder på telefonen.

Lagring: Billeder kræver plads, så tjek at der er nok lagring på telefonen eller mulighed for at udvide med et SD-kort, hvis det bliver nødvendigt.

Andre kamerafunktioner: Har kameraet andre funktioner, du ønsker såsom panorama, bokeh, super slow motion etc.?

Ønsker du en uddybende test af smartphonekameraet kan du læse om det hos DxO Mark - en side der specialiserer sig i kameratest.

Husk at rengøre din telefons kameralinse

2. Hold objektivet rent

Dette er et simpelt tips, men det gør en stor forskel for dine billeder, når der ikke er støv eller fedtfingre på dine billeder. Du finder også rengøringssæt til mobilen hos Elgiganten.

Få mindre rystede billeder med en selfiestang

3. Hold kameraet i ro

Det er altid ærgerligt når dit pletskud er blevet for rystet. Et hurtigt tips, der kan afhjælpe problemet er at støtte den arm eller hånd, der holder kameraet op af noget fx et bord eller en væg. For endnu færre rystelser kan du købe et stativ eller en selfiestang, der kan hjælpe dig. Se Elgigantens udvalg af selfiesticks og stativer.

Brug knappen på dit headset som udløser

4. Brug anden udløserknap

Du kan indstille din telefon, så fx volumeknappen fungerer som udløser, hvilket gør, at du kan holde lidt bedre på telefonen, mens du tager billedet end når du skal trykke på den almindelige udløser. Du kan også tilslutte dit headset og bruge knappen på headsettet til at tage billedet. Endelig kan du indstille telefonen med en timer, så du får et par sekunder, fra du trykker på udløserknappen, til billedet bliver taget. På den måde kan du både nå at få ro på hånden og styr på smilet.

Kompositionen i et billede er vigtig

5. Få styr på kompositionen

Et billedes komposition spiller en stor rolle for om billedet bliver et pletskud eller lidt småkedeligt. Selvom du ikke er professionel fotograf er der et par kompositionstips, der er værd at huske på.

Hold horisonten lige: Det kan distrahere, når en linje der burde være vandret, som fx horisonten, er skæv. Du kan aktivere hjælpelinjer på dit telefonkamera, som kan guide dig.

Fjern dit hovedmotiv fra midten: Dit billede kan blive lidt fladt og kedeligt, hvis dit hovedmotiv er i centrum af billedet. Prøv i stedet at flytte det lidt til siden. Forestil dig at du deler din skærm i et 3x3 gitter og placer så motivet på en af gitterstregerne eller der hvor to streger krydser.

Giv lidt plads: Efterlad lidt luft i kanterne.

Tjek hjørnerne: Tjek om der er noget der forstyrrer billedet som fx en finger der har sneget sig med i hjørnet af billedet.

Skift synsvinkel: Prøv fx at stille dig op på en stol og tag billedet oppefra.

Skyg for solen med din hånd

6. Skyg for solen

Sollys kan både være en effekt, men kan også ødelægge dit billede, så du ikke ser dit motiv. I skarpt sollys kan du skygge med hånden over telefonen og dermed få bedre og klarer billeder.

 

Du kan selv styre fokus i dit billede

7. Vælg fokus

De fleste telefonkameraer har autofokus, men det er ikke altid de fokuserer på det du ønsker. Derfor er det en god ide at vælge fokus manuelt. På langt de fleste telefoner gør du det ved at trykke på skærmen på det du ønsker skal være dit fokus. Derefter kommer der en cirkel eller firkant frem, der hvor du trykkede og det fremstår tydeligere end resten af motivet.

Tag mange billeder med din smartphone

8. Tag mange billeder

Eftersom du ikke længere behøver at tage hensyn til filmruller og fremkaldelse er det bare at skyde løs med kameraet. Det eneste det kræver er lagringsplads og har din telefon ikke nok indbygget plads, kan du ofte udvide med et SD-kort. Jo flere billeder du tager, jo større er chancen for at et af dem bliver perfekt. Tag en hel bunke med billeder og sorter dem bagefter enten på telefonen eller en større skærm.

Gem dine billeder i skyen

9. Gem dine billeder

Når du har brugt tid på at tage alle dine billeder, er det vigtigt, at du får gemt dem et andet sted end på telefonen. Udover at det tager meget plads på telefonen, risikerer du også at din telefon kan blive stjålet eller gå i stykker og så er dine billeder væk for altid. Du kan sætte din telefon op til automatisk at gemme billeder i en skytjeneste som Google Drive eller Apples iCloud. Begge disse tjenester tilbyder gratis lagring af en vis mængde data. Når du har brugt denne plads, kan du tilkøbe mere. Du kan også købe et familieabonnement til Elgiganten Cloud.

Print dine billeder med en Sprocket

10. Vis dine billeder frem

Når du gerne vil vise alle dine gode billeder frem, kan du gøre det på mange måder. Du kan lægge dem på Facebook eller Instagram eller du kan lave et diasshow og vise frem når vennerne kommer på besøg. Vi vil også foreslå to alternative, sjove måder, at vise dine billeder frem:

  1. Miniprinter: Print dine billeder hurtigt og nemt direkte fra din smartphone til en Sprocket og klistr dem op på væggen, brug dem som bordkort eller hvad du end har fantasi til.
  2. Lav en kaffekop, et mobilcover, et vægbillede, en kalender eller en hel bog med dine billeder. Med Elgigantens fotoservice Cewe, kan du lave mange forskellige typer fotogaver enten til dig selv eller din familie.