Spring navigationen over

Mød en af vores køkkenspecialister

Book møde
Kitchen with grey cabinets against green wall

Vedligeholdelse af bryggers- og køkkenelementer samt køkkenbordplader

Den rette vedligeholdelse af køkkenets skuffer, skabe, vask og køkkenbordplader forlænger køkkenets levetid. Alle materialer kan beskadiges, og det er derfor vigtigt at følge anbefalingerne for at bevare køkkenet i bedst mulig stand. Læs vedligeholdelsesanvisningerne, der passer til dit Epoq-køkken.

Vedligeholdelse af din køkkenbordplade forlænger dens levetid – til glæde for dig

Undgå stærke rengøringsmidler, som opløser olien eller voksen. Hvis dette skulle ske, bliver pladen normalt lys og tør. I så fald behandles pladen umiddelbart, som om den var ny. 

Efterlad aldrig vand på bordpladen, men tør straks spild og stænk af.  Ellers er der risiko for, at pladen opsuger fugten og svulmer op, hvilket i værste fald kan forårsage revner.  Dette er særlig vigtigt omkring indbyggede køkken- og udslagsvaske.

Brug aldrig en kniv elle anden skarp genstand til at skære med direkte på bordpladen – brug altid et skærebræt. Sæt aldrig varme genstande som f.eks. gryder eller bageplader direkte på bordpladen; brug altid bordskånere. Varme køkkenapparater som f.eks. friteuser og visse kaffemaskiner bør placeres på et beskyttende underlag, for at bordpladen ikke skal tørre ud med hermed følgende risiko for revner.

Hvis bordpladen bliver misfarvet, kan overfladen genoparbejdes ved slibning med fint sandpapir. Derefter behandles pladen, som om den var ny. Al vedligeholdelse af massive træplader må kun ske, når pladen er tør. Bemærk! Klude og svampe med linolie kan selvantænde.

Træ er et naturmateriale, som ofte varierer i farve og struktur. Når træ udsættes for sollys, vil farven med tiden ændre sig.

Brug af aluminiumstape

Alutapen leveres separat, og brugeren eller bordplademontøren skal selv sørge for påklæbningen af tapen. Mange hårde hvidevarer leveres med beskyttelsesplader og lignende tilbehør, der nemt kan monteres ved at følge anvisningerne i monteringsvejledningerne til apparaterne. Samtlige samlinger i nærheden af et apparat, som dampen eventuelt vil kunne trænge ind i, tildækkes med alutape! 

Derudover forsynes undersiden af bordpladen over de hårde hvidevarer med en dampspærre, der beskytter pladen mod kondensvand og fugtighed. Tapen skal også anvendes til at beskytte indersiden af udskæringen til en kogeplade. Påfør alutapen langs med udskæringens kant, så spånpladen bliver dækket helt til.

For at hindre spændingssprækker i køkkenvasken, bør det kolde vand løbe, når der hældes kogende vand ned i vasken. Hele overfladen bør fra tid til anden rengøres omhyggeligt for at bibeholde en jævn glans. Brug et mildt, slibende rengøringsmiddel på silkematte flader og opvaskemiddel på højglans-overflader.

Rengør hele overfladen med en klud og bløde cirkel-bevægelser. Skyl af og tør af med en fugtig klud; tør efter med en tør klud. Er en plet tørret ind, kan det være nødvendigt at anvende et fint slibende rengøringsmiddel