Spring navigationen over
Lagerhal med truck

Emballage med omtanke for miljøet

Miljøet påvirkes af plasticforurening og unødvendig papirbrug. Ifølge WWF finder 8 millioner tons plastic sin vej til verdenshavene hvert år, og de forudser, at der i 2050 vil være mere plastic end fisk i havene. Elgiganten ønsker at være en del af løsningen ved at være bevidst om brugen af plastic og ved at bruge mindre af den.

Papir versus plastic

Til at bekæmpe plasticforurening, en af vore tids største problemer, har vi i Elgiganten også overvejet alternativer til plasticposer.

– Vi overvejede først at skifte til papirsposer, da de er mere nedbrydelige. Men undersøgelser viser, at stop med brug af plasticposer ikke nødvendigvis er et skridt i den rigtige retning, udtaler administrerende direktør Peder Stedal.

Papirposers volumen er ca. 10 gange så stor som plasticposers. For at transportere antallet af papirposer svarende til én lastbil fyldt med plasticposer, skal du bruge 10 lastbiler. Derudover er CO2-udledningen fra produktionen af papirposer ca. 10 gange større end af plasticposer. Med andre ord kan papirposens klimaaftryk være 100 gange større end plasticposens.

– Vi vælger at holde os til plastic, og i stedet overveje andre måder at håndtere det stigende problem, som vores planet står overfor. Vi har valgt, at de plasticposer vi sælger, skal være lavet af genanvendt plastic, fortsætter Peder Stedal.

Poserne er lavet af 50 procent genanvendt PCR-plastic, som står for Post-Consumer Recycled. I takt med, at teknologien gradvis forbedres, vil procentdelen af genanvendt plast også øges, men i øjeblikket er denne fordeling et kompromis mellem miljøvenlighed og kvalitet.

– Selvom forbruget af plasticposer er faldet markant, har vi stadig en lang vej at gå. Vi ved, at mange kunder fortsat har brug for at bære deres nye produkter hjem, så vi arbejder konstant på at producere en pose, som indeholder så meget genanvendeligt materiale som overhovedet muligt.

Elektronik-emballage

Mængden af emballage til elektriske og elektroniske produkter er stor, og alle virksomheder bør tage ansvar for dette. Mange produkter har for meget emballage omkring sig og er desuden overbeskyttet i forhold til indpakning. Det er noget, der kan ændres.

Elektronik pakkes omhyggeligt ind for at undgå skader. Emballagen beskytter elektronik mod slag og skader og har derfor en vigtig funktion. Som led i at tage vare på miljøet er det derfor vigtigt, at disse materialer genanvendes, mener administrerende direktør Peder Stedal.

– Som en af de største elektronikforhandlere i Norden, har vi et stort ansvar. Vi arbejder hele tiden med miljøspørgsmål og indsamler hvert år 33,000 tons elektronisk affald, som derefter genanvendes.

For at sikre at al slags affald, og ikke blot elektronik, bliver genanvendt, samarbejder vi med Grønt Punkt Norge, som har hjulpet os med at tage miljøansvar for emballagen omkring produkterne. Grønt Punkt Norge sikrer blandt andet, at virksomhedens produktionsansvar er i overensstemmelse med myndighedernes krav.

Når det kommer til at reducere miljøaftrykket, er det ikke kun Elgiganten og kunden, som har et ansvar. Underleverandørerne spiller også en stor rolle.

– Det er utrolig vigtigt at sikre, at produkterne fremstilles under acceptable forhold med minimal udledning og brug af stoffer, som forurener miljøet. Dette inkluderer også produkter, som indeholder skadelige stoffer eller forurener under brug. Vi er nødt til at være opmærksom på hele produktets livscyklus, siger Peder Stedal.

Vidste du i øvrigt, at når du køber et produkt fra Elgiganten og får det leveret, så kan Elgiganten også tage emballagen eller din gamle elektronik med retur? Du kan finde denne service som et tilvalg, når du tilføjer produkter til indkøbskurven.