Spring navigationen over
En hånd, der graver i en bunke gammel, brugt elektronik

Genbrug - hvor og hvordan?

Hvad gør du med brugte batterier? Hvor smider man den gamle hårtørrer ud? Betyder det noget, hvis du smider en gammel mobiltelefon i skraldespanden? Her er nogle tips til at hjælpe dig med at komme af med dit elektriske affald og genbruge det korrekt.

Batterier

Hvad? Husholdningsbatterier såsom AA og AAA, mindre urbatterier og mere. Vi bør genbruge både engangs- og genopladelige batterier.

Hvorfor? Mange batterier indeholder skadelige stoffer som bly, kviksølv og cadmium. Når sådanne batterier kasseres, og stofferne frigives, kan det skade naturen.

Hvordan? Et godt tip er at samle gamle batterier i en container, så du kan smide flere ud ad gangen. Det er klogt at sætte noget tape på batteripolerne for ikke at kortslutte dem, når de rører hinanden i beholderen.

Hvor? Når du har indsamlet nogle batterier til genbrug, kan du returnere dem til alle butikker, der sælger samme type batterier. Kommunale genbrugsstationer tager også imod batterier.

Legetøj

Hvad? Talende dukker, actionfigurer, radiostyrede biler og andet legetøj har indbyggede elektriske funktioner såsom lyd eller lys.

Hvorfor? Elektrisk legetøj betragtes som miljøfarligt affald. Husk: alt, der har produceret støj eller lys, er potentielt skadeligt affald og bør ikke bortskaffes sammen med husholdningsaffald.

Hvordan? Det er klogt at tjekke dit barns værelse mindst en gang om året for ødelagt legetøj. Hvis de ikke kan repareres, er det klogt at smide dem i en skraldepose og aflevere dem til genbrug.

Hvor? Du kan efterlade gammelt, ødelagt legetøj i legetøjsbutikken, hvor det er købt, eller i en butik, der sælger lignende varer. Du kan også aflevere det på nærmeste genbrugsstation.

Mobiltelefoner

Hvad? Gamle mobiler, både smartphones og ældre modeller.

Hvorfor? En mobiltelefon indeholder ikke kun materialer, der er skadelige og giftige, som kan skade miljøet, hvis de ikke bliver korrekt genbrugt – den har også værdifulde materialer, som bør genbruges. Der er en begrænset mængde af disse materialer, så vi skal sikre, at de genanvendes og genbruges.

Hvordan? Start med at tjekke skuffer og rum ud derhjemme – hvor mange gamle modeller kan du finde der? Måske er det tid til at sige farvel til din gamle Nokia 3310? Saml alle de mobiltelefoner, du vil af med, inklusive opladere.

Hvor? Tag alle gamle mobiltelefoner med til Elgiganten. Vi sørger for, at de bliver genbrugt korrekt. Er mobiltelefonen ny nok, kan du få rabat på en ny mobil – tjek derfor med en sælger, inden du smider din mobil i en af Elgigantens genbrugsspande.

Småt elektronik

Hvad? Hårtørrere, elektriske barbermaskiner, strygejern, gamle køkkenmaskiner, dvd-afspillere, som du ikke længere bruger, og meget mere.

Hvorfor? Uanset hvor lille en gadget er, indeholder de miljøskadelige materialer, som vi skal håndtere hensigstmæssigt. Materialerne er ikke farlige, når enheden fungerer korrekt, men når de kasseres, skal de sorteres korrekt, så disse materialer kan bortskaffes korrekt. Alle små elektriske genstande skal have et symbol med en skraldespand med et X over. Det betyder, at de ikke må smides ud i det almindelige affald.

Hvordan? For at sikre, at dine varer ikke ender i kælderen i mange år, før de bliver genbrugt, bør du forsøge at aflevere dem til en genbrugsstation eller forhandler, så snart de går i stykker. Forsøg at aflevere genstandene så ubeskadiget som muligt, så du undgår fare for brand og eventuelle utætheder i naturen.

Hvor? Alle elektronikbutikker og kommunale genbrugsstationer modtager ødelagte og beskadigede elprodukter, som de selv sælger, uanset om det er samme mærke eller ej. Du kan også aflevere gammel elektronik til genbrugsstationer.

Genbrugsfakta

Vidste du, at disse genstande tælles som elektrisk affald og bør genbruges som sådan?

- Tillykke-kort med musik
- Blinkende sko
- E-cigaretter
- Massageapparater
- Lommeregnere