Spring navigationen over
Calman-SDR-HDR-banner

SDR og HDR – her er den store forskel

SDR og HDR er de to store standarder inden for TV-billeder. Her kan du blive klogere på, hvad forskellen er – og hvad dit valg betyder for din oplevelse hjemme i stuen

Der er mange ting at tage stilling til, når man købe et nyt TV – og man kan hurtigt lade sig forvirre af de mange begreber, man støder på. De to vigtigste forkortelser, du bør kende til er SDR og HDR – disse to standarder har nemlig stor betydning for billedkvaliteten på dit nye TV.

SDR betyder Standard Dynamic Range, og er en betegnelse for den standard, der har været fremherskende på gamle TV og fladskærme hidtil. De senere år har HDR – High Dynamic Range – vundet mere frem, og streamingtjenester og computer- og videospilproducenter er blandt dem, der benytter sig af teknologien, som sikrer bedre dybde og farvemætning. HDR er fremragende til at bevare detaljer i meget mørke eller meget lyse dele af skærmen, og bringer os svimlende tæt på den oplevelse, vi ville have, hvis vi så tingene i virkeligheden. På en traditionel SDR-skærm bliver farver, der ligger tæt på hinanden, ofte gengivet som den samme nuance. For selv om SDR kan gengive knap 17 millioner forskellige farver, blegner det ved siden af de 1,7 milliarder farver, man kan opleve med HDR. Hvis dit nye HDR-TV samtidig har et 4K eller 8K hæftet på navnet, vil oplevelsen blive endnu større. De to standarder refererer til skærmopløsningen – altså den mængde pixels, en skærm kan vise.

Det betyder naturligvis ikke, at SDR er helt håbløst – dels produceres meget indhold stadig kun i SDR, og på flow-TV er HDR-teknologien stadig ikke fremherskende. SDR kan da også stadig sikre dig en god oplevelse foran skærmen, og en kalibrering af dit TV kan sagtens løfte oplevelsen yderligere.

Calman-påfugl

Fremtiden tilhører HDR

Der er dog ingen tvivl om, at fremtiden tilhører HDR-teknologien. High Dynimic Range betyder helt forenklet, at 'afstanden' mellem sort og hvid i hver ende af farveskalaen er længere end ved SDR. Det giver plads til flere nuancer og dermed et bedre, mere nuanceret og tæt på virkelighedsnært billede på skærmen.

Med HDR får man en billedgengivelse, der er næsten urealistisk tæt på virkeligheden. Det er en helt ny oplevelse. Når du ser actionpræget sport som Formel 1, mangler du stort set kun lugten af brændte dæk i næsen for at føle, at du selv er med på banen. Og når du ser film, får du et lys- og skyggespil, som sagtens kan matche den oplevelse, du ville have ved selv at være til stede. Det bliver en helt ny og virkelighedstro oplevelse at se dine yndlingsfilm eller andet indhold på dit TV.

Calman-Kvinde ser på TV i seng

Lys er alt

Et vigtigt nøgleord bag det virkelighedsnære skærmbillede er ”nits”. Nits er en målestok, der viser lysstyrken pr. kvadratmeter af for eksempel tv-skærme. Forsimplet kan man sige, at jo højere tallet er, desto bedre er billedgengivelsen på et fjernsyn i fuldt dagslys. Men det er ikke alt – hvis man bare skruer op for lysstyrken, får men en effekt som af en blændende lampe. Mængden af nits vil derfor variere alt efter, hvad der skal gengives. Forskellige farver og forskellige nuancer stiller forskellige krav, og med et større nits-tal kan man gengive mere mættede farver og flere nuancer, så oplevelsen kommer tæt på at være virkelighedsnær. SDR understøtter op til 100 nits, mens HDR kan vise op til 1000 nits. En nyere version af HDR, der kaldes for HDR10+ understøtter helt op til 4000 nits.

Det er ikke bare tekniksnak – for lys har en enorm betydning for menneskeøjets opfattelse af omgivelserne. Tænk bare på forskellen mellem de detaljer, du kan se ved levende lys og ved en tændt halogenpære - det er den samme effekt, du får på TV-skærmen, hvor du simpelthen vil kunne opfange flere detaljer i det indhold, du ser. Det giver en naturtro oplevelse af farver, lys, skygge og kontraster.

Calman-Skærm med Calman program

HDR kommer i flere varianter

Mange større streamingtjenester tilbyder fx at streame deres indhold i HDR10, og de fleste 4K-tv er optimeret til denne standard. HDR10 optimerer automatisk sig selv i begyndelsen af en film eller serie – eller i nogle tilfælde ved sceneskift. Det giver et markant bedre og mere nuanceret billede end SDR.

Derudover er der Dolby Vision, HDR10+ og HLG – og i fremtiden vil vi se endnu flere. Fælles for dem alle er, at de er baseret på HDR-teknologi, og producenterne har travlt med konstant at optimere deres løsninger – til din fordel.

Hvis du vil have det bedste billede, skal du vælge en HDR-løsning. Du kan spørge en af vores butikseksperter om de detaljerede forskelle mellem de enkelte producenters versioner. Så vil du kunne finde det drømme-tv, der passer til dig.