Guide: Sådan kommer du i gang med smart belysning
Smart belysning er afgjort en af de mest tilgængelige smart home-features, der findes. Ikke alene kan du gøre vidundere med atmosfæren derhjemme, du kan også ændre den fornemmelse, du får i et rum derhjemme, med et enkelt tryk på en skærm – eller med hjælp fra stemmen.
Ikke kun for sjovs skyld
Læs mere herSmart belysning er utrolig alsidigt. Du kan styre belysningen i dit hjem, uanset hvor du er, alene ved at bruge en app. Dæmpning af lys kan gøres uden større installation, og nogle pærer giver dig mulighed for at justere farvetemperaturen og skifte deres farve til en ud af de en million forskellige nuancer, der er. Vælg en varmere nuance til en afslappet aften eller vælg et kraftigere lys, hvis du skal have noget arbejde fra hånden.
Det er denne del, der kan virke en smule ”smart i en fart”, men du bør aldrig undervurdere den indflydelse, som lystilpasning har på det, du foretager dig i løbet af en dag. Du kan eksempelvis gøre lyset næsten ”usynligt” ved at blande det sammen med det naturlige lys udefra. Smart belysning kan også være mere energibesparende end traditionelle pærer. Måske er lyset ikke det, der sætter det tydeligste spor på strømregningen, men hvis man ikke har en glødepære tændt helt unødvendigt, kan man godt spare lidt penge med smart belysning.
Lad der blive smart-lys
Til at begynde med bør du få en fornemmelse af, hvad for nogle produkter, der er tilgængelige. Philips er den største og mest velkendte spiller på markedet – med god grund. Deres Hue-system strækker sig fra enkle pærer til bevægelsessensorer, loftslamper og udendørsbelysning. Men der er også andre producenter, såsom LIFX og Wiz, der tilbyder smart belysning i mange forskellige former, farver og størrelser.
Der er selvfølgelig tale om en vis ensartethed systemerne imellem: De kan alle tilkobles wi-fi. At sætte de mest basale smart pærer i en lampe er ligeså let som at sætte en traditionel pære i. De skal bare skures i. Mange kræver dog en separat hub, som er en enhed, der forbinder pærerne med din router, men disse er inkluderet i startpakkerne til de respektive systemer og er enkle at sætte op. Ikke desto mindre er de forskellige brands værd at tage med i dine betragtninger, når du har besluttet dig for at komme i gang med smart belysning.
Betjening af lyset
Næste skridt er at downloade producentens app til din smartphone, tablet eller iPad. Så snart du har oprettet en profil og logget ind på den, er det tid til at gruppere de forskellige lyskilder i de forskellige rum. Dette giver dig mulighed for at skabe unikke opsætninger til din stue, køkkken og entré. Og bare rolig, det forhindrer dig ikke i at justere en enkelt lyskilde. Grupperingen gør det bare lettere at styre alle lyskilder mere systematisk, og du kan skabe en særskilt atmosfære i hvert enkelt rum derhjemme.
Det bør nævnes, at nogle producenter også har fysiske kontakter og fjernbetjeninger (endda bevægelsessensorer), som kan bruges til at styre smart belysningen. En fjernbetjening er ofte inkluderet i startpakken og skaber en god overgang til smart home-produkter. Før eller siden vil du nok gå over til at bruge din app – eller din stemme.
Tænd og sluk med stemmen
For mange er enkle, smarte pærer deres første skridt på vejen til de talrige smart home-produkter. Andre begynder i det små med virtuelle assistenter. De senere år har smarte højttalere som Google Home og Amazon Echo vundet indpas i danske husstande, og nogle af disse virtuelle assistenter, som Google Assistant, kan også fås via mange andre enheder, herunder telefoner, hovedtelefoner, højttalere fra andre producenter og så videre…
Via disse assistenter kan du selvfølgelig kontrollere dine smarte belysningssystemer. Før du investerer i smart belysningsprodukter, skal du sørge for, at de er kompatible med eventuelt andre smarte enheder, du ejer – fra Google, Apple eller andre. Philips Hue og LIFX er for eksempel begge kompatible med Google Assistant, og ved at forbinde de to systemer kan du slukke eller dæmpe lysene med en enkelt talekommando. Stemmestyring kommer på alles læber!
Et skridt nærmere
De apps, der følger medsystemerne, tillader i høj grad individuel tilpasning, men det er ikke altid let at vide, hvor man skal begynde. Her er et par sjove ting, du kan gøre:
Se efter muligheden for at planlægge den smarte belysning i forhold til dine daglige rutiner. I stedet for at rulle ud af sengen, mens du fumler efter kontakten, kan du programmere lyset til at tænde langsomt på et bestemt tidspunkt om morgenen for forsigtigt at vække dig. Prøv at programmere lysene til at ændre farvetemperaturen ved solopgang og solnedgang – eller til at tænde eller slukke på bestemte tidspunkter i løbet af dagen.
Der er masser af andre muligheder, nogle der er fabriksindstillet i produktet, mens andre kommer fra at kombinere lysene med tredjepartsprodukter eller apps. En sjov funktion til Philips Hue er eksempelvis muligheden for at synkronisere kulørt lys til underholdning og musik. Få rummet til at eksplodere i orange og rødt, når der er en eksplosion i en film, eller skift farve til takten af din musik.
Brug GPS-forbindelse
Sandsynligheden for, at du har din smartphone med dig, hver gang du forlader dit hjem, er ganske høj. Hvis du tilslutter den smarte belysning til din telefons GPS, vil lyset faktisk kunne tænde, når du kommer hjem. En varmere velkomst findes næsten ikke.
Hvis planlægning og GPS-forbindelse ikke er tilgængelig i appen til det pågældende system, kan den gratis web-baserede service IFTTT give dig en hånd. IFTTT, som står for ”If This Then That” har et stort bibliotek med smart home-integrationer, der er kompatible med Philips Hue, LIFX, Google Assistant og mange flere.
Dette åbner op for en verden af integrationer, og du vil være i stand til at forbinde det smarte lys til bevægelsessensorer, overvågningskameraer, for blot at nævne nogle få muligheder. Bevægelsessensorer understøttes også direkte af Philips Hue og andre. Hvis bevægelsessensorerne for eksempel registrerer bevægelse i entréen om natten, kan en IFTTT-kommandokæde tænde entréens smarte belysning i dæmpede og varmere nuancer på din vej til badeværelset. Det er dermed slut med lys, der virker aktiverende for din hjerne om natten.
LIFX smart belysning
Læs mereTrådløs belysning så smart, at den ikke behøver en hub. I modsætning til de største konkurrenter er der ingen grund til at investere i en hub eller bro med LIFX.
Wiz Connected – smart lighting
Læs mereWiZ Connected består af smarte pærer og tilbehør, som er nemme at installere og lader dig opleve fordelene ved smart belysning. Skift til en WiZ-pære, download WiZ-appen og nyd din nye belysning.
Intelligent belysning fra Philips Hue
Læs mereForstil dig at kunne tænde alt lys i dit hjem med ét klik. Oplev magien ved at forvandle et arbejdsværelse til en biograf ved bare ét tryk.