Åbningsuge: Vi åbner varehusene 1. marts med udvidede åbningstider - se mere
Åbningsuge: Vi åbner varehusene 1. marts med udvidede åbningstider - se mere
Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne

Vi hjælper dig med at finde den rigtige vaskemaskine

Spørger du dig selv: "Hvilken vaskemaskine skal jeg vælge?" - Vi hjælper dig i denne guide med køb af ny vaskemaskine. Vi fører mange mærker, herunder LG, Miele, Siemens, Bosch, Electrolux og Samsung. Vi har altid mange tilbud – også på de vaskemaskiner, som er bedst i test. Læs guiden, få begreberne forklaret og køb vaskemaskinen hos Elgiganten!

Tips til at vælge en mere miljøvenlig vaskemaskine:

Energimærket

Energimærket viser dig, blandt andet, hvor energieffektiv vaskemaskinen er, på en skala fra A+++ til D. Derudover oplyser det også om det årlige el- og vandforbrug, kapacitet i kg samt energieffektivitet ved centrifugering. Dette er altså et godt sted at starte!

Husk dog også at købe efter behov. Store maskiner har nemmere ved at få A++ eller A+++-mærket, men køber du en større maskine, end du har behov for, vil du muligvis ikke kunne fylde den op ved vask. Dette giver større el-og vandforbrug pr. kg tøj, når du vasker.

Automatisk dosering

De fleste af os plejer ”for en sikkerheds skyld” at hælde lidt ekstra vaske- og skyllemiddel i, når vi skal vaske tøj. Vi spilder derfor en masse unødvendig mængde vaskemiddel, bøtten bliver hurtigere tom og kemikalier spredes ud i miljøet. Med automatisk dosering udregner maskinen selv, både hvor stor en mængde sæbe og vand der skal bruges, og du sparer derfor både på miljøet og pengepungen. Du fylder maskinen med store sæbepatroner, der sjældent skal byttes ud, og maskinen doserer derefter selv efter hvor beskidt og hvor meget tøj der er.

Se alle vores vaskemaskiner med automatisk dosering.

Specielle programmer og tilbehør

Nye vaskemaskiner har forskellige teknologier og specialprogrammer for at spare miljøet. Det betyder, at du kan vaske på lavere temperaturer med mindre vand og få samme resultat. Find en vaskemaskine med de specialprogrammer, der passer til dine behov. Vaskemaskiner med dampprogram bidrager til reduceret vand og er samtidig godt for dit tøj, hvilket resulterer i længere levetid, og da dit tøj bliver mindre krøllet, slipper du for tiden og energien på at stryge.

Køb også med fordel bæredygtigt tilbehør til din vaskemaskine som f.eks. miljøvenligt sæbe og skyllemiddel samt vaskeposer, der opfanger mikroplastik fra dit tøj, så det ikke ender i havet.

Hvordan vasker du?

I hvilket rum skal maskinen stå?

I større hjem findes der måske et decideret vaskerum, hvor det i mindre hjem er mere normalt at havde vaskemaskinen på badeværelset. I nogle lejligheder kan det til og med være, at køkkenet er det eneste sted, der er plads. Når vaskemaskinen kommer så tæt ind på hverdagslivet, er det vigtigt at tænke på lydniveauet. Hvis vaskemaskinen skal placeres i køkkenet, kan det også være en ide at vælge en integreret model, der går i et med resten af indretningen. Der findes desuden et udvalg af kompakte modeller, der er mindre end en standardmodel på 60 cm. Perfekt til mindre lejligheder eller sommerhuset. Vi har i tillæg modeller som kombinerer vask og tørring, perfekt til dem der ønsker en kompakt helhedsløsning.

Vores kombinerede modeller
Vores små modeller 

Hvor skal maskinen placeres?

Et godt udgangspunkt når du skal købe en vaskemaskine, er at gå ud fra hvor, og hvordan vaskemaskinen skal placeres. Mange ønsker for eksempelet at tørretumbleren ovenpå vaskemaskinen. Hvis dette er tilfældet, er den en god ide at vælge frontbetjente maskiner, og størstedelen af vores maskiner er netop frontbetjent. Har du derimod ikke meget plads på badeværelset, eller skal maskinen stå et sted, hvor det kan være svært at åbne lågen, kan en topbetjent vaskemaskine være det perfekte valg. Husk derfor at overveje en ekstra gange, hvad der passer bedst hos netop dig. 

Se vores frontbetjente vaskemaskiner
Se vores topbetjente vaskemaskiner

Hvor mange skal bruge maskinen?

En anden faktorer som kan påvirke valget af vaskemaskinen, er hvor mange, der er i husholdningen, og hvor ofte du vasker tøj. Vores vaskemaskiner kommer med en kapacitet på op til 12 kg. Hvis du overfylder maskinen, slides motoren hurtigere, og dens levetid reduceres. Det vil derfor være en god ide at vælge en med den rette kapacitet fra starten. Hvis du syntes, det kan være svært, at finde ud af hvilken kapacitet man skal vælge, kan du bruge tommelfingerreglen, der siger, at 1 kg svarer til et sæt tøj for en person. En børnefamilie bør vælge en med høj kapacitet, mens en mindre husholdning kan nøjes med en mindre maskine.  

Vores vaskemaskiner med kapacitet op til 7 kg
Vores vaskemaskiner med kapacitet op til 8 kg 

Praktiske funktioner - vi forklarer begreberne

Børsteløs motor

En almindelig vaskemaskinemotor har en kulbørste, som slides op, og som måske skal skiftes ud på et tidspunkt. Med en børsteløs motor er der ingen børste, der skal skiftes ud, og du får derfor en maskine, der kan holde længere. Derudover er en børsteløs motor mere lydsvag, og du kan vaske flere læs i træk, uden at den overopheder, hvilket kan ske med en almindelig vaskemaskinemotor med kulbørste. En børsteløs vaskemaskine passer derfor perfekt til dig, der vasker meget og ofte, eller til dig der ønsker en lydsvag vaskemaskine, der holder længe. Ofte kommer en børsteløs vaskemaskinemotor med en 10 års garanti.

Vores børsteløse vaskemaskiner

Dampfunktion

At vaske sit tøj med damp har mange fordele. Dampen åbner fibrene i tøjet, fjerner ubehagelig lugt og retter folder ud. Dette er som ofte et program eller en tillægsfunktion på vaskemaskinen, som går relativt hurtig, og metoden passer perfekt til skjorter og bluser. Damp kan ofte spare dig for kedeligt strygning i en hektisk hverdag. Derudover er dampfunktionen godt for allergiker og folk med sensitiv hud, da dampen fjerner betragtelig mere pollen end et traditionelt vaskeprogram.

Vores modeller med dampfunktion

Lydsvage vaskemaskiner

Jo mindre plads du har, desto mere støjfølsom bliver du, så hvis du skal have en vaskemaskine i en lille lejlighed, er det vigtigt at tænke på vaskemaskinens støjniveau.

Vores lydsvage modeller

Vaskemaskine med wi-fi

Når din vaskemaskine har indbygget wi-fi-tilkobling, kan du styre den fra din telefon, uanset hvor du er.

Vores vaskemaskiner med wi-fi

Vaskemaskine med tørretumbler

En kombineret vaskemaskine og tørretumbler sparer du en masse plads.

Vores vaskemaskiner med tørretumbler

Generelle vasketips

Tag vare på maskinen

Når du vasker tøj, samler der sig ofte et lille lag af både vaskemiddel og kalkrester i maskinen, specielt hvis du vasker ved lave temperaturer (40 °C og lavere). Dette gør at maskinen bliver mindre effektiv, der kan komme en dårlig lugt, og maskinens levetid reduceres. For at forhindre dette kan du vaske en tøjvask ved en højere temperatur, for eksempel håndklæder ved 90 °C. En regelmæssig rengøringen af vaskemaskinen er også vigtig. Brug gerne maskinrengøring 3-4 gange om måneden for at få fjernet alt skidt og bakterier. 

Vores vaskemaskinerengøringsmidler 

En mere smidig vask

Vidste du at der findes tilbehør som gør tøjvaskningen nemmere? Et eksempel er en forhøjningssokkel, der placeres under vaskemaskinen for at give en mere ergonomisk arbejdshøjde, samtidig med at du får en praktisk opbevaring under maskine. Der findes også stabelrammer, der gør det muligt at placere tørretumbleren ovenpå vaskemaskinen. Nogle stabelrammer har endda en udtrækshylde mellem vaskemaskine og tørretumbler, hvorpå du kan folde det tørre tøj. Noget andet praktisk er små gummifødder, der kan placeres under både vaskemaskine og tørretumbler, så de opnår en bedre stabilitet og reducerer både vibrationer og lydniveauet.  

Vores praktiske tilbehør vaskemaskiner og tørretumblere

Miele
Siemens
Bosch
Electrolux
Samsung
LG

Find inspiration i nogle af vores andre artikler: