Se alle de vilde YELLOW DAYS TILBUD! | Vind din kvittering
Se alle de vilde YELLOW DAYS TILBUD! | Vind din kvittering
Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
En kvinde rengør ovn indvendigt

Sådan gør du ovnen ren udvendigt og indvendigt

Trænger din ovn til en rengøring? En af vores hvidevareeksperter giver dig her vigtige tips til, hvordan du bedst rengør din ovn uden at ødelægge belægningen samt hvordan selvrenseprogrammerne virker. Vi guider dig også til at finde rengøringsmidler specielt egnet til rens og rengøring af ovne og komfurer.
Kvinde sidder på hug foran ovn og rengør den

Indvendig rengøring

"Det er vigtigt at rense ovnen for at sikre, at fedt og madrester ikke udgør en brandfare," siger Mathias Gjertsen fra norske Elkjøp. En ren ovn er også mere hygiejnisk og ser mere appetitlig ud. Hvis ovnen er meget beskidt, kan det også påvirke den mad, du tilbereder. Ved opvarmning kan der brede sig en ubehagelig lugt, og er der meget brændt fedt fra tidligere madlavning, kan det påvirke den nye rets smag og lugt.

Mathias fortæller videre, at man ikke skal vente med at rense ovnen til julemiddagen eller forårsrengøringen, men tværtimod gøre det til en fast rutine mindst fire gange om året eller oftere, afhængigt af madlavningen. "På den måde holder du ovnen frisk og hygiejnisk indvendig," siger han.

Kvinde rengør ydersiden af en ovn

Udvendig rengøring

Har du et fritstående komfur, skal det rengøres både udvendigt og indvendigt. Udvendigt gælder det mest kogepladerne. "Hvad angår kogepladerne, er det ikke ligesom pletter på glas, for her er der tale om fastbrændt fedt," siger Gjertsen Det kræver både en skraber og kogepladerens. "Det er ikke nok at bruge opvaskemiddel." Selv om kogeplader er robuste, skal du sørge for ikke at skrabe alt for hårdt. Det kan skade materialet, og du risikerer at ende med grimme mærker. Du kan bruge almindeligt rengøringsmiddel til at vaske resten af komfuret udvendigt – et sæbemiddel til plast- eller ståloverflader og glasvask til ovnruden.

En hånd tænder for en ovnfunktion

Rengøring med selvrenseprogram

Nogle ovne har et selvrenseprogram. Der er tre typer programmer: Damprens, katalytisk rens og pyrolyse.

Pyrolyse giver ifølge vores hvidevareekspert det bedste resultat. Ovnen varmes op til 500 grader, så fedt og madrester brændes væk og forvandles til aske. "Der bliver helt rent, uden at du skal vaske eller rengøre bagefter," siger Gjertsen. Pyrolyse er dog mest almindeligt i integrerede ovne og ses sjældent i fritstående modeller.

Katalytisk rens suger fedtet ind til væggen for derefter at brænde det væk. Materialet har en ru overflade, der sidder fast på sidevæggene, og brænder fedt væk ved 200 grader. Det giver et hygiejnisk rent resultat, men er måske ikke så æstetisk gennemført. "Jeg siger ofte til mine kunder, at katalytisk rens efterlader ovnen ren, men ikke pæn," siger han.

Damprens er den enkleste form for selvrens. Her sætter du et fad med vand nederst i ovnen, og så fordamper vandet ved 50 grader. Processen tager omkring 30 minutter og opløser fedt og snavs. Det gør det nemmere at rense ovnen manuelt bagefter.

En hånd fjerner sæberester fra ovn

Rengøring uden selvrensprogram

Du kan naturligvis også rense ovnen uden selvrenseprogram. "Du kan med fordel bruge ovnrens, som du sprayer på de indvendige overflader i ovnen," siger Gjertsen. I kombination med ovnvarmen skal det nok få bugt med fedt og madrester. Tænd for varmen som anført i brugsanvisningen. "Temperaturen afhænger af det renseprodukt, du har valgt."

Du kan rengøre de indvendige vægge i ovnen manuelt, men Gjertsen understreger, at du aldrig skal bruge skuresvamp eller andre former for rensemiddel. "Skrub ikke indvendigt med stærke midler, da det kan ødelægge materialet. Jeg anbefaler ikke sæbe eller rensemidler til sidevægge, loft og bagvæg på grund af den katalytiske belægning,” forklarer han. Det er i reglen nok at skrue varmen op til 200 grader, så skal der nok ske noget. Bunden af ovnen kan du derimod godt rengøre med ovnrens, da den er lavet af almindeligt metal. Blæseren skal du ikke rense, for gitteret foran den blokerer effektivt for fedt – både på kort og lang sigt.

For at få ovnen så god som ny og samtidig undgå at skade belægningen, kan du på Elgigantens hjemmeside finde tilbehør og rengøringsmidler specielt egnet til ovne og komfurer.

Ovnlåge hvor halvdelen er beskidt og den anden halvdel ren

Det hurtige bagepulvertrick

Der findes også et gammelt husmodertrick, som nemt og hurtigt gør ovnen ren. Det eneste du skal bruge er bagepulver, vand, køkkenrulle og en klud.

Hæld vand på: Start med at hælde lidt lunkent vand på bunden, siderne og glasset i lågen. Det er ikke så let, da vandet naturligvis løber nedad, men forsøg alligevel at fordele vandet i ovnen. Brug gerne en sprayflaske.

Kom bagepulver på: Fordel en hel pakke bagepulver i hele ovnen. Der, hvor vandet er løbet væk, kan du sprøjte lidt mere lunkent vand på, når du har hældt bagepulveret på. Du kan se, når bagepulveret er kommet i kontakt med vand, for så begynder det at bruse ret kraftigt.

Vent: Lad ovnen stå et par timer eller natten over, så bagepulveret kan virke

Tænd for varmen: Lad ovnen stå tændt ved svag varme (cirka 50 grader), mens bagepulveropløsningen virker. Varmen gør nemlig, at fastbrændt fedt og madrester opløses hurtigere.

Vask af: Find køkkenrullen frem, og tør det vand og snavs af, som let løsnes først. Find kluden frem, og vask og skrub, så det resterende snavs og fedt fjernes.

Find inspiration i nogle af vores andre artikler: