
Tips til rengøring og vedligeholdelse af ovnen
Trænger din ovn til en rengøring? Elgiganten giver dig her vigtige tips til, hvordan du bedst rengør din ovn uden at ødelægge belægningen, samt hvordan selvrenseprogrammerne virker. Guiden viser også vej til rengøringsmidler til at rengøre ovne og komfur.

Indvendig rengøring af ovn
Det er vigtigt at rense ovnen, så fedt og madrester ikke udgør en brandfare. En ren ovn er også mere hygiejnisk og ser mere appetitlig ud.
Hvis ovnen er meget beskidt, kan det påvirke madtilberedningen. Ved opvarmning kan der brede sig en ubehagelig lugt, og er der meget brændt fedt fra tidligere madlavning, kan det påvirke rettens smag og lugt.
Det er en god idé at gøre rengøringen til en fast rutine mindst fire gange om året eller oftere for at holde ovnen frisk.

Udvendig rengøring
Fritstående komfurer skal rengøres både udvendigt og indvendigt. Udvendigt gælder det mest kogepladerne. Her er det ofte ikke nok med opvaskemiddel. Det kræver både en skraber til glaskeramiske kogeplader og sæbe for at fjerne fastbrændt fedt.
Selvom kogepladerne er robuste, skal du ikke skrabe alt for hårdt. Det kan skade materialet, og du risikerer mærker. Du kan bruge almindeligt rengøringsmiddel til at vaske resten af komfuret udvendigt – et sæbemiddel til plast- eller ståloverflader og glasvask til ovnruden.
Få mere at vide: Sådan rengør du en induktionskogeplade.

Rengøring med selvrensende program
Før ovnen rengøres, er det ofte smart at benytte sig af ovnens selvrensningsprogram. Der findes tre typer selvrensningsprogrammer:
Pyrolyse: Her opvarmes ovnen til 500 grader, så fedt og madrester forbrændes og omdannes til aske. For det meste bliver din oven helt ren efter rengøringsprogrammet. Der er pyrolyse i mange indbygningsovne, mens det er ikke så almindeligt i fritstående komfurer.
Katalytisk rengøring: Her har indersiden af ovnen en ru overflade, der absorberer fedtet og derefter brænder det ved en temperatur på over 200 grader. Ovnen ser muligvis ikke helt rent ud – der kan være mærker på glasset og andre overflader – men den er ren.
Damprens: Dette er den enkleste form for selvrensning. Du lægger simpelthen en bakke med vand i bunden af ovnen, som fordamper ved 50 grader. Hele processen tager cirka en halv time og opløser fedt og snavs, så det bliver lettere fysisk at rengøre ovnen bagefter.

Rengøring uden selvrensningsprogram
Hvis du har en ovn uden et selvrensningsprogram, eller hvis du vil udføre rengøringen manuelt, kan du selvfølgelig sagtens gøre det.
Du skal bare være opmærksom på, at ovnloftet og -vægge i mange ovne har en katalytisk belægning, der kan blive beskadiget, hvis du skrubber eller bruger rengøringsmidler. Det er normalt nok at lade ovnen arbejde ved 200 grader, så er det meste af det brændte snavs væk.
En spray med ovn- og grillrens kan bruges i bunden af ovnen. I samspil med ovnens varme skal det nok få fedt og snavs til at løsne sig. Sprøjt først ovnrens på pletter og snavs i ovnen, og giv derefter ovnen den temperatur, der er angivet i sprayflaskens betjeningsvejledning.
Produkter til ovnrengøring
Læs mere:

Guide: Derfor bør du have en ovn med wi-fi
En wi-fi-tilsluttet ovn tilbyder muligheder, som du ikke kan få fra en almindelig ovn. Her er nogle af grundene til, at du bør overveje en ovn med wi-fi.