Spring navigationen over
EV-box bilopladning

Guide: Ofte stillede spørgsmål om opladning af elbil hjemme

Hvilken ladeløsning skal du vælge til din elbil? Læs vores guide, der svarer på de mest almindelige spørgsmål om opladning af elbil derhjemme.

Billede af en vægmonteret Amina-ladeboks foran en garage, ved siden af en elbil

Hvorfor skal jeg investere i en ladeboks?

Med en separat ladeboks får du sikker, stabil og pålidelig opladning på din bopæl. Derudover får du opladet din bil op til 60 procent hurtigere sammenlignet med en almindelig stikkontakt.

Myndighederne anbefaler, at man får installeret en separat ladeboks derhjemme, såkaldt Mode 3, der også kaldes normal opladning.

En oplader, der er tilsluttet en almindelig stikdåse med en konverter, der styrer opladningen (Mode 2), kaldes ofte en nødlader eller ’mormorlader’. De fleste elbiler leveres med sådan en oplader, men den bør altså kun bruges i nødsituationer. De største fordele ved en hjemmelader er:

  • Hurtig opladning: Med en ladeboks kan du oplade elbilen med højere opladningseffekt og opnå maksimal styrke.
  • Sikker opladning: En ladeboks er udviklet til at oplade elektriske køretøjer og sørger for at de oplades på en tryg og sikker måde, da de har et indbygget aktiv sikkerhedssystem, som først aktiverer for strømmen, når alle kontakter er tilsluttet.

Se alle produkter: Opladning af elbil

Opladning af elbil
Mand holder en kop kaffe og lader en elbil

Hvordan installeres opladning af elbil derhjemme ?

For at installere en ladeboks, monteres den på væggen indendørs eller udendørs eller via en stander ved parkeringspladsen. Installationen skal udføres af en godkendt elektriker. Husk disse 3 ting, når du installerer en opladeren:

  1. Bed elektrikerfirmaet om et tilbud på en komplet løsning til kontrol af elsystemet før installationen og en sidste inspektion og kvalitetskontrol efter.
  2. Monter helst ladeboksen under et tag for at mindske risikoen for fugtskader.
  3. Kontrollér, om ladeboksen har sin egen sikring og jordlækningsafbryder, eller om den skal tilsluttes et elskab.
Hvid Tesla kører på vejen

Er der sammenhæng mellem valg af oplader og batteriets levetid?

For at få elbilens batteri til at holde så længe som muligt, anbefales det, at du kun oplader bilen op til 80 procent i hverdagen og kun 100 procent, når du tager på langtur. Det er også en god idé at vente med at lade, til der kun er 20 procent strøm tilbage i batteriet.

Efterlad ikke bilen fuldt opladet i længere tid, da der kan dannes en belægning på polerne, som reducerer batteriets ydeevne.

Elbilens batteri oplades bedst, når det er varmt, gerne lige efter du har kørt. Derfor er det en god ide at forbinde opladeren, når du kommer hjem efter en biltur.

Illustration af grønne linjer fra en ladeboks omkring en bil
Hvilken effekt har jeg brug for?

Når du skal vælge en ladeboks, skal du tænke på, hvilken effekt du har brug for. En ladeboks med 3,7 kW, svarende til 16 ampere på 1-faset anbefales som hjemmeopladning. Effekten på ladeboksen er også afhængig af hovedsikringen i din ejendom, og hvor meget den tillader.

En tommelfingerregel er at 1-faset opladere passer godt, hvis du har planer om at skulle oplade elbilen om natten, mens en 3-faset oplader er ideel, hvis du ønsker at kunne oplade din elbil hurtigere og mere spontant. Du skal også vide, hvilken strømstyrke kablet skal håndtere. Hvis du har en ladeboks til 16A, kan din ladeboks ikke oplade mere end 16A, og så skal du bruge et kabel, der kan klare 16 A. Det er værd at tænke på, at 32A kabler er meget tungere end 20A kabler.

Hvad er opladningstilstand?

Der findes forskellige slags opladningstilstande på en ladeboks: 1, 2, 3 og 4. Jo højere tal, desto bedre ladningskapacitet. Elbilopladere med opladningstilstand 3, hvilket er den opladningstilstand som anbefales til brug med en fastmonteret hjemmelader.

Opladning af elbil

Find den rigtige type oplader til din elbil. I vores udvalg af bilopladere finder du Type-1 og Type-2 opladere, ladestandere og ekstra kabler og tilbehør.