LED, OLED eller QLED - Hvilket TV skal du købe?
- Find dit QLED-TV
Dette er QLED
- Billeder med enestående lysstyrke og farver
- Slankt, stilfuldt design
- Fantastisk billedkvalitet
- Find dit OLED-TV
Dette er OLED
- Billeder med utroligt sortniveau og kontrast
- Enestående betragtningsvinkler
- Fantastisk billedkvalitet
- Find dit LED-TV
Dette er LED (LCD)
- Meget TV for pengene
- Store TV'er til gode priser
- God billedkvalitet
- Find dit Mini-LED-TV
Dette er Mini-LED
- Præcise kontraster – mørk vs. lys
- Høj lysstyrke
- Fantastisk billedkvalitet
QLED vs OLED? LED eller Mini-LED?
Hvad er forskellen på QLED, OLED og LED? Og hvad er Mini-LED? TV-producenter som Sony, Samsung, TCL, LG og Philips bruger termer og udtryk, der måske virker mere forvirrende end oplysende. Her guider vi dig igennem de forskellige alternativer, så du kan vælge det helt rigtige TV for dig.
Hvad er QLED?
QLED er en teknologi, der er udviklet af Samsung, men som også bruges af TCL. LG har også en lignende teknologi med lignende kvaliteter, som de kalder NanoCell. Begrebet QLED refererer til Quantum Dot-teknologien, der er kombineret med et LED-belyst LCD-panel i denne type TV’er. QLED er med andre ord en videreudvikling af LED-teknologien. Groft sagt er QD-teknologi kvanteprikker, der konverterer lys til næsten enhver farve. Den største fordel ved et QLED-TV er skærmens lysstyrke. Når man ser TV i et rum med meget lys, er dette særligt fordelagtigt. QLED er kendt for at have rigtig god farvegengivelse og detaljer i farverne.
Hvad er OLED?
OLED står for Organic Light Emitting Diode. Denne teknologi er en helt anden end den, du finder i LED/LCD. I modsætning til QLED, udsender hver pixel sit eget lys. Disse pixels kan slukkes helt, så de ikke udsender noget lys. Det betyder, at TV’er med denne teknologi har et bælgmørkt sortniveau, som (Q)LED-TV’er ikke kan opnå. En anden fordel ved OLED-teknologi er, at skærmen kan være tyndere, eftersom pixlerne laver deres eget lys. Indsynsvinklerne er også bedre end hos TV’er med LCD/LED-teknologi. Samsung Display, der er ejet af Samsung, har også udviklet en ny OLED-teknologi, som definitivt kan være værd at udforske, hvis du er interesseret i teknologi og god billedkvalitet.
Hvad er Mini-LED?
Mini-LED er en ny og mere effektiv måde at baggrundsbelyse en LCD-skærm på. Som navnet måske antyder, krymper Mini-LED'erne LED'er, der giver baggrundsbelysning til LCD-skærme. Grundprincippet er, at mindre lysdioder giver mulighed for flere lysdioder. Med flere og mindre lysdioder bag LCD-pixelerne kan billederne blive lysere, og mørke områder kan blive endnu mørkere. Styringen af baggrundsbelysningen bliver dermed mere målrettet og præcis og kontrasterne endnu stærkere. Premium-modellerne blandt Mini-LED-TV'er har tusindvis af dæmpningszoner, der gør dem i stand til at komme helt tæt på sortniveauerne for en OLED. TV-producenterne bruger forskellige navne på Mini-LED-teknologien. Samsung kalder det Neo-QLED, LG kalder det QNED, mens Philips, Sony og TCL bruger navnet Mini-LED.
Hvad er LED?
LED er en forkortelse for Light Emitting Diode. Et TV med LED-panel er egentlig en videreudvikling af LCD-TV’er, som er gjort mere strømbesparende og energieffektive. Selvfølgelig er billedkvaliteten også blevet bedre. Pixlerne i denne type TV’er sender ikke eget lys ud, men reflekterer lys fra siden eller bagfra. Disse TV’er er kendt for sin gode lysstyrke og viser naturtro farver selv på lyse billeder.
Smart TV
De fleste TV'er med teknologierne nævnt ovenfor går under betegnelsen Smart TV. De kan kobles til internettet via wi-fi eller kabel, så du kan surfe på nettet og streame film og serier fra eksempelvis Netflix, Viaplay, HBO, DR, TV2 eller YouTube. Smart TV har forskellige styresystemer og brugergrænseflader, men fælles for alle er, at de er udstyret med flere allerede instillerede apps og mulighed for at downloade flere apps skræddersyet til TV-brug.
Tip! Vil du have det smartest mulige TV og det bedste udvalg af apps, bør du overveje et TV baseret på Google TV, Tizen, WebOS eller Android. Alternativt kan du investere i en medieafspiller som Chromecast eller Apple TV for at udvide dine muligheder.
Dette bør du også overveje, når du vælger TV
- Opløsning. Der er hovedsageligt tre typer her. 1080P (FHD) 1920x1080, 2160P (4K) 3840x2160 og 4320P (8K) 7680x4320. Selvom det endnu ikke er almindeligt at vise film og apps i 8K, er det værd at overveje at investere i et sådan TV, eftersom flere og flere af nutidens smartphones kan filme i 8K. Du kan også finde videoer i 8K på YouTube. Hvis du vil nyde disse videoer i den bedst mulige kvalitet, bør du købe et 8K TV.
- Opdateringshastighed (Hertz). Uanset billedhastighed, der kører over din skærm, så højere opdateringshastigheder en tendens til at eliminere sløring fra hurtig bevægelse. Vi anbefaler stærkt at købe et 120Hz-tv, hvis du er en ivrig gamer, en dedikeret sportsfan, eller hvis du bare vil have, at dine film og serier ser så behagelige ud som muligt.
- Skal du bruge det til gaming? Hvis du planlægger at tilslutte dit TV til konsoller såsom PlayStation 5 eller Xbox Series X, bør du vælge et TV med HDMI 2.1, der har VRR (Variable Refresh Rate) og ALLM (Automatic Low Latency Mode). Sagt med andre ord; dette giver dig mulighed for at køre 4K ved 120 Hz opdateringshastighed.
Variable refresh rate (VRR)-teknologi er en funktion, som nogle skærme, som f.eks. skærme og tv'er, skal matche deres opdateringshastighed med signalets billedhastighed, når den konstant ændrer sig. Det er især nyttigt for gamere, når spillets billedhastighed svinger i farten, og det hjælper med at reducere tearing – Auto Low Latency Mode (ALLM). En spillekonsol, PC eller anden enhed sender et signal til skærmen, som vil få den til automatisk at skifte til en lav-latens, lav-forsinkelsestilstand til spil.
Calman: TV-kalibrering hos Elgiganten
Læs mereKalibrering giver en TV-oplevelse med optimerede farver, så du kan se film, TV-serier og sport med de mest autentiske billeder. Lad Elgiganten kalibrere dit TV og oplev dine yndlingsprogrammer i et nyt lys.
Sådan finder du det rigtige vægbeslag og monterer tv'et på væggen
Læs mereDet kan være svært at finde det rigtige beslag til dit TV. Læs Elgigantens guide til, hvordan du finder det rigtige vægbeslag, og hvordan du vægmonterer dit TV.
Derfor bør du overveje et 120 Hz TV
Læs mereNår du vælger nyt TV, er der meget, du skal overveje, bl.a. opdateringshastigheden. Men hvad betyder tallene egentlig? Her er en forklaring.
Hvilken størrelse TV? Vi guider dig!
Læs mereStore fremskridt inden for opløsning og billedkvalitet giver mulighed for at vælge en større skærm. Men hvordan vælger man egentlig rigtigt?