En panelovn er et varmelegeme, der hænger på væggen og afgiver varme ud i rummet. Philip Bryn-Haugland fra Mill fortæller: - For 30 år siden var panelovnen effektstyret, hvilket betød, at man indstillede ovnen til for eksempel 500 eller 100 watt og bare lod den stå. Panelovnene på markedet i dag er konvektionsovne. I stedet for at udsende strålevarme gennem et lukket system, hvor varmen strålede fra ovnen og ud i rummet, spredes varmen nu mere jævnt. - Hele rummet bliver varmet op, og ikke kun området omkring ovnen, fortæller han.
Rent teknisk fungerer dette i overensstemmelse med konvektionsprincippet, idet varmen stiger. - Den kolde luft nedefra trækkes ind i ovnen, varmes op og stiger ud igen, fortæller Bryn-Haugland. Hvis du ser ned i en panelovn oppefra, vil du se et varmelegeme af aluminium. - Dette element bliver varmt, og det opvarmer luften omkring elementet ved hjælp af en masse riller med luft imellem, fortsætter Bryn-Haugland.
De nyere panelovne er temperaturstyret og bruger et bestemt antal watt. - Panelovnene har en termostat med en temperaturdrevet sensor, som enten er tændt eller slukket. De regulerer sig selv, siger han. Hvis du for eksempel har indstillet panelovnen til 600 watt, vil den enten altid bruge 600 watt eller ingenting. - Du kan for eksempel ikke regulere den til kun at bruge halvdelen, 300 watt, siger han.
En panelovn vil altid holde den indstillede temperatur, hvilket er en fordel. Den vil ikke optage gulvplads, da den skal fastgøres til væggen. - Det er en basisopvarmning, som du altid kan have tændt, forklarer Bryn-Haugland. - Den varmer også lokalt, så du bliver nødt til at placere ovnene strategisk, jævnt fordelt over rummet.
Få mere at vide: Elradiator-guide: Alt du skal vide om elektriske radiatorer