
Sportsprofiler
Hvilket ur du skal vælge afhænger af hvilken eller hvilke sportsgrene du dyrker. Alle sportsure kommer med nogle forudindstillede profiler, der er tilpasset forskellige aktiviteter såsom løb, cykling, golf eller styrketræning. Ved løb vil uret fx vise hastighed, distance og tid og ved svømning vil uret også vise svømmetag. Ofte kan du selv tilføje profiler manuelt eller hente andre profiler via en app, men det er smart at tjekke at uret passer til din sportsgren.

Pulsmåling
De fleste sportsure har mulighed for pulsmåling enten indbygget i uret eller eksternt i form af et pulsbælte. Pulstræning kan være en god måde at måle intensiteten af din træning og kan hjælpe dig med ikke at presse dig selv får hårdt og overtræne. Hvorvidt du skal have et sportsur med indbygget pulsmåling eller med pulsbælte er lidt en smagssag. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Teknologien i pulsbæltet er lidt mere præcis og du kan sætte dit ur fast på en holder til fx cykling eller kajakroning og stadig måle din puls, men et pulsbælte kan sidde dårligt, være upraktisk eller blive væk, hvorimod den indbyggede pulsmåler altid er ved hånden – bogstavelig talt.

GPS og navigation
Med GPS-ur kan du kortlægge din træningstur. Du kan enten bruge GPS-funktionen til at se hvor du var og analysere din tur senere. Eller du kan bruge funktionen live, mens du træner til at vise dig vej. Nogle sportsure kan vise dig et fuldstændigt kort, så du nemt kan finde vej, andre viser et mere simpelt kort, hvor du blot kan se omridset af din rute og igen andre viser blot i hvilken retning du kom fra og i hvilken retning dit startpunkt er. Find ud af hvad der passer dig bedst. Flere sportsure har også et indbygget barometer, som kan måle trykket ved forskellige højdemeter. Dette kan være særlig smart, hvis du står på ski, bestiger bjerge eller hopper ud med faldskærm.
Musikafspiller
Nogle sportsure har mulighed for at lagre og afspille musik via Bluetooth. På den måde kan du lade din musikafspiller eller telefon blive hjemme på løbeturen og nyde musik direkte fra dit håndled.

Sundhed
Udover at måle dine aktiviteter kan dit sportur også hjælpe dig med at passe på dig selv. Flere sportsure kan fx tracke din søvn og hjælpe dig med at sove bedre, eller hjælpe dig med at håndtere stress ved hjælp af vejrtrækningsøvelser. De fleste ure har også en aktivitetssensor som mærker, når du har siddet stille længe og giver dig en påmindelse om at bevæge dig.
Hvilken type sportsur skal du vælge?
Når du vil anskaffe dig et nyt sportsur enten til dig selv eller en i din familie, er der forskellige ting du bør tænke på, før du køber. Hvilke apps vil du bruge sammen med uret? Hvor lang tid af gangen skal du bruge det? Her får du lidt tips med på vejen, som kan hjælpe dig med at vælge dit næste sportsur.

Kompatibilitet med apps
Når du er færdig med træningen kan du slappe af mens du analyserer din træning og ser dine fremskridt. For mange er dette noget af det sjoveste og mest motiverende ved at have et sportsur. Der er en række uafhængige apps, der kan hjælpe dig med at få et overblik over din træning, blandt de mest populære er Strava, Endomondo, Runtastic eller Runkeeper. Flere producenter har også deres egne apps, som fx Garmin Connect og Polar Beat. Før du køber et ur er det en god ide at tjekke hvilke apps uret er kompatibel med og om de opfylder dine ønsker.

Skærm og knapper
Det er ekstra vigtigt at et sportsur er nemt at betjene, da du ikke har tid til at rode for meget med uret, når du er midt i et hårdt træningspas. Derfor er det smart, hvis uret betjenes med knapper, da de er lettere at komme til end en touchskærm, som kan være besværlig, hvis du har kolde eller våde fingre, har handsker på eller bare ikke har tid til at se ned på uret for længe. Selve skærmen er af gode grunde begrænset i størrelse. Så meget desto vigtigere er det at den er nem og tydelig at se – også i sollys. Du kan dog som regel indstille forskellige baggrunde som kan hjælpe med synligheden.

Batterilevetid
Funktioner som GPS og pulsmåling dræner batterilevetiden, så hvis du ønsker at bruge uret i mange timer ad gangen, fx på en lang vandretur er batterilevetid ekstra vigtigt. Du kan dog også slå disse funktioner fra, hvis du ønsker at spare på strømmen. Til almindelig træning på max et par timer, kan alle sportsure dog følge med. Så er det bare et spørgsmål om, hvor ofte du har lyst at sætte det til opladning. Bemærk også at hvis dit ur er koblet til din telefon via Bluetooth, enten for at få notifikationer om e-mail, opkald osv. eller for at overføre data til en app, har det også en stor påvirkning på batteriet.
Type rem
Til træning er det bedst med en gummi- eller silikonerem, der kan tåle sved og som ikke generer eller gnaver. Det er dog bedst, hvis du kan prøve et ur på, så du kan mærke, hvad der er mest behageligt for dig. Uret skal nemlig sidde relativt tæt, for fx at måle puls med den indbyggede pulsmåler, så det er vigtigt at det sidder godt. Remmen kan dog udskiftes på mange modeller. Så du kan skifte rem, hvis du fx gerne vil have en mere stilfuld metal- eller læderrem på arbejde eller bare vil have i flere farver. Gummi- og silikoneremme er også nemme at rengøre med lidt lunket sæbevand efter en særlig svedig eller mudret træningstur. Husk at skylle efter med koldt vand for at fjerne sæberester og pas på selve urkassen (særlig hvis uret ikke er vandtæt).
Vandtæthed
De fleste sportsure er vandafvisende, men tjek for en sikkerheds skyld det enkelte produkt. En lav IP-certificering klarer fint sved og en løbetur i let regnvejr. Skal du derimod bruge det til svømning skal du finde et der har en højere IP-certificering. Skal du bruge uret til dykning, skal du være ekstra opmærksom, da uret også skal kunne tåle trykket. Vær også opmærksom på at vandtætheden kan være forskellig alt efter om uret skal være i salt- eller klorvand. Urets vandtæthed bliver også forringet med tiden pga. påvirkning fra sæbe, varme og sved.

Sportsure til børn
Sportsure til børn kan være en sjov og motiverende måde at få lidt mere bevægelse ind i hverdagen. Det kan være så simpelt som at tælle skridt, men det kan også være at dit barn synes det er sjovt at se, hvor høj pulsen var til fodboldtræning eller hvor hurtigt I gik ned til Netto. Skal du købe et sportsur til dit barn er det ekstra vigtigt, at det er nemt at bruge og behageligt at have på. Da børn ofte bruger deres ting lidt mere voldsomt end voksne, er det også en god idé, at se efter et ur som er vandtæt og stødsikkert.

Skal du gå 10.000 skridt?
Vi har alle hørt rådet om at det er godt at gå 10.000 skridt om dagen. Med et aktivitetsur eller sportsur på håndleddet har du værktøjet til at holde styr på hvor mange skridt du faktisk tager. Men hvorfor bør du gå 10.000 skridt?
Faktisk er tallet 10.000 udsprunget fra en marketingskampagne fra et japansk firma, der solgte en skridttæller før OL i Tokyo i 1964. Tallet var ikke baseret på forskning - det lød bare godt.
Selvom man på mange måder kan sige at jo flere skridt jo bedre, så viser forskning ikke nogen væsentlig forskel i forventet levealder på om du går 7.500 skridt om dagen eller 10.000 skridt om dagen.
Er vægttab hovedformålet med gåturen, kan det være en god idé at gå mere end du plejer.Du kan fx starte med at lægge 2000 skridt oveni i det du normalt går. Endnu vigtigere er det dog at du sætter tempoet lidt op, så du kan mærke at din puls også stiger i vejret.
For nogle er 10.000 skridt et urealistisk mål og så bliver det demotiverende at aldrig nå sit mål. For de som træner meget, kan det blive lidt for let at stoppe ved de 10.000 skridt, selvom man faktisk havde overskud til mere.

Hvorfor er det godt at gå?
Der er en lang række fordele ved at gå. Det er med til at opretholde en sund vægt, styrke dine knogler, muskler og lunger. Det kan hjælpe med at forhindre eller håndtere forskellige sygdomme og lidelser, som hjertekarsygdomme, højt blodtryk, type 2-diabetes, knogleskørhed og flere kræftformer. Det forbedrer din balance, koordinering, kognition og ikke mindst dit humør.
FN’s sundhedsorganisation WHO anbefaler voksne mellem 18-64 år at være fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen med moderat til høj intensitet. Denne aktivitet skal ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter, og hvis aktiviteten deles op, skal den vare mindst 10 minutter. 10.000 skridt tilsvarer ca. en gåtur mellem 30 og 60 minutter alt efter tempo og terræn.
Vær opmærksom på at det anbefales at børn og unge bevæger sig mere og ældre bevæger sig mindre. Det er vigtigt at du tager udgangspunkt i din egen krop og nuværende kondition og hverken overanstrenger dig eller stopper for tidligt. Flere aktivitetsure og sportsure har ikke længere 10.000 som et fast mål, men justerer sig efter dit personlige niveau, så du hele tiden bliver passende udfordret.
Konklusionen er at det at tælle skridt kan være en god motivation til at få rørt sig mere i hverdagen, og dermed høste en mængde fordele, men der er intet særligt ved lige præcis 10.000 skridt.