Sportsur-guide: Sådan vælger du det rette
Sportsur, pulsur, træningsur eller GPS-ur – kært barn har mange navne. Et sportsur kan give dig lidt ekstra motivation til at komme ud ad døren og kan hjælpe dig med at træne rigtigt. Under træningen kan du fx se dit tempo, distance og ikke mindst din puls. Efter træningen kan du smække benene op og analysere dine træning. Selv når du ikke træner, udgør sportsure et nyttigt værktøj mod en sundere hverdag, da de kan måle hvilepuls, søvnkvalitet og generel bevægelse i løbet af dagen. Ofte bliver kategorierne sportsur og smartwatch blandet lidt sammen, da mange ure på markedet falder ind under begge, men ikke alle sportsure er smartwatches og omvendt.
Her i denne guide giver vi dig tips til de vigtigste funktioner i et sportsur og hvad du skal se efter når du vil købe et sportsur.
Sportsprofiler
Hvilket ur du skal vælge afhænger a,f hvilken eller hvilke sportsgrene du dyrker. Alle sportsure kommer med nogle forudindstillede profiler, der er tilpasset forskellige aktiviteter såsom løb, cykling, golf eller styrketræning. Ved løb vil uret eksempelvis vise hastighed, distance og tid. Et sportsur til svømning bør kunne overvåge puls og endnu vigtigere kunne tracke distance i kombination med tempo og antal svømmetag.
Ofte kan du selv tilføje profiler manuelt eller hente andre profiler via en app, men det er smart på forhånd at forsikring dig om, at uret passer til din foretrukne sportsgren.
Pulsmåling
De fleste sportsure har mulighed for pulsmåling enten indbygget i uret eller eksternt i form af et pulsbælte. Pulstræning kan være en god måde at måle intensiteten af din træning, og feedback baseret på den rigtige/ønskede intensitetszone hjælper dig under træningen. Denne funktion tilbydes enten som en indbygget funktion eller gennem en brystbælte.
Pulsmåling, der er indbygget i uret, bliver mere præcis, hvis det tilsluttes et pulsbælte via Bluetooth på grund af nærheden til hjertet, men hvis aktiviteten ikke involverer for mange rystelser, er pulsmåling direkte fra uret blevet meget mere præcis takket være den nyeste teknologi i nyere modeller.
Få mere at vide: Træning med pulsmåling
GPS og navigation
Et sportsur med GPS giver kan hjælpe dig med at finde vej under din træning. Nogle sportsure viser et detaljeret kort, mens andre viser omridset af din rute eller din stat- og slutdestination. Bagefter kan du bruge GPS-funktionen til at analysere den tilbagelagte rute med præcise detaljer og data.
Flere sportsure har også barometre, der kan måle lufttrykket i forskellige højder. Desuden kan du få information om, hvor mange højdemeter du allerede har besteget, og hvor mange du har foran dig. Dette kan være særligt praktisk, hvis du kan lide at stå på ski, bjergbestigning eller generelt træne i et kuperet terræn.
Musikafspiller
Nogle sportsure har mulighed for at lagre og afspille musik eller podcasts via Bluetooth. På den måde kan du lade din musikafspiller eller telefon blive hjemme på løbeturen og nyde din foretrukne underholdning og så motivation direkte fra dit håndled.
Få mere at vide: Sådan vælger du de rigtige hovedtelefoner til træning
Sundhed
Udover at måle dine aktiviteter kan dit sportur også hjælpe dig med at passe på dig selv. Flere sportsure kan fx tracke din søvn og baseret på feedback fra uret, kan du få indikationer på, hvordan du kan sove bedre, eller hjælpe dig med at håndtere stress ved hjælp af vejrtrækningsøvelser. De fleste ure har også en aktivitetssensor, som mærker, når du har siddet stille længe og giver dig en påmindelse om at bevæge dig.
Kompatibilitet med apps
Når du er færdig med træningen kan du slappe af, mens du analyserer din træning og ser dine fremskridt. For mange er dette noget af det sjoveste og mest motiverende ved at have et sportsur. Der er en række uafhængige apps, der kan hjælpe dig med at få et overblik over din træning, og de er din kilde til fitnessdata. Uanset om du træner til et bestemt løb eller dine egne mål, giver de dig information og inspiration.
Blandt de mest populære er Strava, Swift, Runtastic, Tacx eller Runkeeper. Flere mærker har også deres egne apps, herunder Garmin Connect, Polar Flow og Suunto app. Før du køber et ur er det en god ide at tjekke, hvilke apps uret er kompatibel, med og om de opfylder dine ønsker. Hold øje med dyre abonnementer.
Skærm og knapper
Det er ekstra vigtigt at et sportsur er nemt at betjene, da du ikke har tid til at rode for meget med uret, når du er midt i en hård træning. Derfor er det smart, hvis uret betjenes med knapper, da de er lettere at komme til end en touchskærm, som kan være besværlig, hvis du har kolde eller våde fingre, har handsker på eller bare ikke har tid til at se ned på uret for længe. Selve skærmen er af gode grunde begrænset i størrelse. Så meget desto vigtigere er det at den er nem og tydelig at se og giver dig mulighed for at indstille lysstyrken – også i sollys. Du kan dog som regel indstille forskellige baggrunde, som kan hjælpe med synligheden.
Batterilevetid
Funktioner som GPS og pulsmåling dræner batterilevetiden, så hvis du ønsker at bruge uret i mange timer ad gangen, eksempelvis på en lang vandretur er batterilevetid ekstra vigtigt. Du kan dog også slå disse funktioner fra, hvis du ønsker at spare på strømmen. Så er det bare et spørgsmål om, hvor ofte du har lyst at sætte det til opladning. Bemærk også, at hvis dit ur er koblet til din telefon via Bluetooth, enten for at få notifikationer om e-mail, opkald osv. eller for at overføre data til en app, har det også en stor påvirkning på batteriet.
Forskkelige urremme
Se remme og tilbehør til sportsureMange sportsure giver dig mulighed for at skifte remmen og dermed gøre dit ur personligt. Du kan få dem i forskellige farver eller materialer som metal eller læder. Remme lavet af gummi eller silikone er gode til træning, da disse materialer er svedtætte. De er også nemme at rengøre. Selv efter en særlig svedig eller mudret træningssession. Det er vigtigt, at dit ur er behageligt at have på, og du bør prøve det, inden du køber det. Hvis du anvender pulsmåling, skal uret have en forholdsvis tæt pasform.
Vandtæthed
De fleste sportsure er vandafvisende, men tjek for en sikkerheds skyld det enkelte produkt. En lav IP-certificering klarer fint sved og en løbetur i let regnvejr. Skal du derimod bruge det til svømning, bør du finde et der har en højere IP-certificering. Skal du bruge uret til dykning, skal du være ekstra opmærksom, da uret også skal kunne tåle trykket. Vær også opmærksom på, at vandtætheden kan være forskellig, alt efter om uret skal være i salt- eller klorvand. Urets vandtæthed bliver også forringet med tiden pga. påvirkning fra sæbe, varme og sved.
Sportsure til børn
Se ure, som egner sig til børnSportsure til børn kan være en sjov og motiverende måde at få lidt mere bevægelse ind i hverdagen. Det kan være så simpelt som at tælle skridt, men det kan også være, at dit barn synes, det er sjovt at se, hvor høj pulsen var til fodboldtræning, eller hvor hurtigt I gik ned til Netto. Skal du købe et sportsur til dit barn, er det ekstra vigtigt, at det er nemt at bruge og behageligt at have på. Da børn ofte bruger deres ting lidt mere voldsomt end voksne, er det også en god idé, at se efter et ur som er vandtæt og stødsikkert.