Elgigantens MagasinKøkkenudstyr - guides og artiklerMadlavning - guides og artiklerDen store vaffeldag: Lav vafler med et nyt twist

Den store vaffeldag: Lav vafler med et nyt twist
D. 25. marts fejrer vi den internationale vaffeldag, og alle vaffelelskere glæder sig. De fleste spiser nok friskbagte vafler med søde toppings, men hvorfor begrænse sig til den søde version? Få mest muligt ud af vaffeljernet og prøv nogle nye lækre vaffelalternativer.

Brug vaffeljernet til mere end klassiske vafler:
1. Lækker toast med ost og skinke.
2. Steg bacon direkte i vaffeljernet (husk at rengøre det for fedt bagefter).
3. Lav quesadillas eller tortillawraps i vaffeljernet.
4. Lav en pizzaomelet – hurtig at lave og fuld af smag.
5. Lav sundere og grovere varianter ved at erstatte halvdelen af hvedemelet med grovere mel, fx havre, rug eller fuldkornshvede.
6. Drop sukkeret i dejen. Spis vafler med æg og bacon til morgenmad, eller hvad med en lille forret med creme fraiche, rødløg og kaviar?
7. Hvis du har en sød tand, kan du prøve en vaffel med vaniljeis og bær.
Find et vaffeljern:
Se alle vaffeljern
Fun facts om vafler:
Hvorfor fejrer vi vaffeldagen?
Når vi kommer til d. 25. marts, er der ni måneder til Jesu fødsel, en dag som svenskerne fejrer som "Vårfrudagen". Historien fortæller, at "Vårfrudagen" – lidt sjusket udtalt – blev til "Vaffeldagen".
Hvilket land kommer vafler fra?
Vafler har eksisteret i tusinder af år med oprindelse i det antikke Grækenland. Her lavede man flade kager mellem to metalplader med træhåndtag. I det 14. århundrede blev der udviklet et vaffeljern i Holland og Tyskland.
Hvorfor kaldes de vafler?
"Vaffel" har sin oprindelse i tysk og ordet "wabe" som betyder "bivokskage i en bikube". Ordet er relateret til vævning, fordi vokskagen ligner det mønster, der kommer frem, når man væver.
Hvad har vafler og bivoks til fælles?
Undrer du dig over, hvorfor vafler er ternede? Det ternede mønster stammer fra det 13.-14. århundrede. Vafler skal være lavet efter en model af bivokskagerne i bikuben.

Opskrift på vafler
Ingredienser:
4 dl hvedemel
5 spsk sukker
1 tsk bagepulver
1 tsk stødt kardemomme
4 dl mælk
5 æg
100 g smeltet smør
1. Rør dejen sammen til en jævn masse
2. Lad hvile i 30 minutter før bagning
3. Bag i vaffeljernet
4. Server og nyd
Prøv også:
Fuldkornsvafler: Byt halvdelen af hvedemelet ud med fuldkornsmel
Citrusvafler: Tilsæt fintrevet appelsin- eller citronskal
Bananvafler: Tilsæt 1-2 moste bananer
Ostevafler: Lav en dej uden sukker. Tilsæt 100-200 g revet ost.
Opskrift fra Wilfa

Hvordan rengøres et vaffeljern? – Vi guider dig
Trænger dit vaffeljern til at blive gjort rent? Vi giver dig de bedste rengøringstips til at få et pletfrit og rent vaffeljern, så det bliver så godt som nyt.