Spring navigationen over
Tre raclette-pander med ost og topping

Raclette giver dig en retrofølelse i køkkenet

Raclette var en af 80’ernes og 90’ernes middagsfavoritter i det danske køkken, og nu vender den tilbage endnu engang. Hver gæst er ansvarlig for sin egen mad og kan derfor selv stege og kombinere sine favoritingredienser. Skægt, socialt og smagfuldt!

Person der placerer en raclette-pande i en rund raclette med mad

Raclette – mere end bare smeltet ost

Raclette er både en ost og en madret, begge fra bjergområderne mellem Schweiz og Frankrig. Retten er over 400 år gammel og stammer fra en tid, hvor hyrder i bjergene varmede ost ved bålet og skrabede den på brød. Selve ordet stammer fra det franske ordet "racler", som betyder at skrabe.

I vores dage er bålet byttet ud med en elektrisk grill, og rumlighederne for samt opskrifterne til raclette er kun vokset gennem tiden. Grillen kommer med tilbehør i form af små pander, som bruges til enten ost eller omelet, mens kød, løg og andre ingredienser steges på toppen. Det sjove ved raclette er, at man kan variere, udforske og mikse ingredienser. Både når det gælder ostetyper, kød og grøntsager.

Nærbillede af en firkantet raclette fuld af mad, der tilberedes

Social kokkerering

Det allerbedste ved raclette er nok, at man tilbereder maden direkte ved spisebordet. Hver person deltager i madlavningen og tilbereder og steger sit eget tilbehør. Dermed kan alle selv vælge mellem forskellige grøntsager og typer af kød, og alle kombinationer er mulige. Samtidig bliver det ekstra socialt at have middagsgæster.

Hvis du har mod på at være lidt utraditionel i købet af oste, kan du udforske både blåskimmelost og brie på grillen. Hvis du ikke er til at smelte traditionelle oste, kan du variere i opskrifterne til racletten og i stedet lave omeletter i de små pander. Med raclette sætter kun fantasien grænser nemlig, og det på tide at sætte den og smagsløgene fri i forsøget på at nå ind til smagen af 80’erne og 90’erne.