Spring navigationen over
En hånd der justerer temperaturen på en ovn

Brug mindre energi, når du laver mad

Køkkenet er et område, hvor det er ret nemt at spare energi. Nogle mindre justeringer af dine vaner kan gøre en stor forskel. Her er nogle hurtige måder at reducere dit energiforbrug på.

I køkkenet opvarmes eller afkøles maden, og gryder og pander vaskes. Alt dette kræver energi. Det betyder også, at der er potentiale for at spare energi.

Elkeddel der hælder varmt vand op i en kop på et køkkenbord

Opvarmning af vand er dyrt

“Varmt vand står for en stor del af din energiregning. Vær opmærksom på dette, ikke kun når du tager et brusebad, men også når du er i køkkenet. Lad ikke den varme hane løbe,” siger Eiliv Flakne, pressechef hos Enova. Enova støtter Norges overgang til et lavemissionssamfund og giver nogle nyttige råd om energibesparelser.

Du kan finde flere tips til at spare energi her

Det første og mest simple råd er at bruge din elkedel i stedet for at koge vand i en gryde. "Kogende vand i en elkedel bruger mindre energi end kogende vand i en gryde," fremhæver Flakne.

En hånd der sætter låget på en gryde med kartofler

Brug låg og vær bevidst

Enova har flere tips til, hvordan du kan spare energi, når du laver mad:

“Hvis du ikke har en elkedel, er et nemt tip at bruge et låg på din gryde. Det får det til at koge hurtigere, og dit energiforbrug bliver lavere.

Det gælder selvfølgelig også når man laver mad eller damper ting over længere tid, såsom æg og grøntsager - brug låg. Det er en god idé at skære dine grøntsager op, så de hurtigere når den ønskede mørhed. Du bør også undgå at koge mere vand, end du har brug for.

Kvinde der holder to stegepander over et komfur

Udnyt varmen godt

Det bliver nemmere at spare energi, når du bliver bevidst om det.

“Du behøver ikke altid bruge en stor stegepande. Har du mere end én, så brug den størrelse, du egentlig skal bruge, så overfladen, du varmer op, bliver så lille som muligt,” siger Flakne.

Du kan også bruge kogepladen mere fornuftigt. Skal du bruge så høj varme til stegning? Sjældent. Du kan også udnytte din ovns varme bedre. Hvis du slukker for ovnen ti minutter før aftensmaden skal være klar, vil restvarmen være nok til at lave maden færdig.

En hånd der holder en pakke med fisk i et køleskab
Justér temperaturen

Du kan også bruge mindre energi ved at bruge det udstyr, du allerede har, på en bedre måde. Prøv at justere temperaturen i dit køleskab og fryser til den anbefalede temperatur, som er 4 grader for køleskabet og -18 for fryseren. At have dem koldere end dette er helt unødvendigt.

Et lille trick er også at tø mad op i køleskabet. På denne måde bruger køleskabet mindre energi på at holde temperaturen. Du slipper også for at bruge mikroovnen unødigt.

Billede af en åben, fyldt opvasker
Fyld din opvasker helt op

At køre opvaskemaskinen oftere end nødvendigt er også et dræn på energien. Prøv at fylde den op, inden du trykker på startknappen, og find ud af, hvilke programmer der er mest energibesparende.

Få mere at vide om energieffektive opvaskemaskiner

En hånd der peget til temperaturindstillingen på et fryseskab
Tjek strømforbruget

Ældre elektriske apparater er ofte mindre energieffektive end nye. Hvis du køber et nyt apparat, er det en god idé at vælge et produkt med det lavest mulige energiforbrug. Alle produkter har deres eget energimærke med en skala fra A til G, hvor A er bedst.