Vi holder åbent og passer på hinanden - se mere
Vi holder åbent og passer på hinanden - se mere
Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne

Vigtig information om digital tv signal og streaming

Står du overfor at købe nyt TV eller driller modtagelsen af TV signal pludseligt på dit gamle TV? Herunder kan du læse om nogle af de ting som du skal have med i dine overvejelser når du købet et nyt TV, eller måske har udfordringer med det gamle.

Undgå sort skærm, når der skiftes til DVB-T2 signalet

Er du blandt de 150.000 danskere der modtager TV via antenne? Og har du et ældre TV - typisk før 2012, så vil du sandsynligvis opleve en sort skærm, når TV signalet omlægges til DVB-T2. Læs mere om hvordan du undgår sort skærm.

Digital TV & Streaming INFO

Intet er fremtidssikret! Den teknologiske udvikling går meget stærkt på tv-området. Ny teknologi åbner for flere kanaler, bedre billeder og lyd samt nye funktioner. Det medfører samtidig, at der ikke findes "fremtidssikrede" tv.

Fladskærms-tv kan holde i mange år, men den indbyggede software forældes, når den teknologi, der sendes i, erstattes af ny og bedre teknologi. Modtageteknologien skal følge med sendeteknologien.

I mange tilfælde vil et fladskærms-tv kunne følge med udviklingen ved, at man anskaffer (eller udskifter) en modtageboks eller et indstikskort. Men det kan også være, at du må udskifte dit tv for at kunne blive ved med at se de programmer og tjenester, du ønsker at se i dag, og nye der bliver udbudt i fremtiden. Det afhænger helt af den teknologiske udvikling.

Vi kan hjælpe dig med at vælge et tv, der passer til dine modtageforhold i dag (antenne, kabel, satellit). Hvis dine modtageforhold ændres f.eks. i forbindelse med flytning, eller du skifter leverandør af tv-signal, passer dit nye tv måske ikke til de nye forhold. Er du i tvivl om disse forhold, er du altid velkommen ned i din lokale Elgiganten for yderligere råd og vejledning.

Mange af de nye SMART TV understøtter forskellige streamingtjenester, som f.eks. Netflix eller Viaplay. Udvalget af streamingtjenester og formater der er understøttet af de forskellige TV modeller varier meget. Derudover kan producenterne vælge at opdatere, ændre eller fjerne forskellige tjenester løbende. Streaming kan også foregå i forskellig kvalitet og format, både SD, HD og UHD opløsning. Eksempelvis er Netflix i 4K, UHD opløsning kun tilgængeligt på enkelte modeller, og ikke på alle 4K / UHD TV. Streaming af video kræver derudover en forholdvis hurtig og stabil internetfobindelse. Skal man streame er det derfor vigtigt at den forbindelse man har lever op til det krav som streamingudbyderen anbefaler. Vi anbefaler du undersøger dette grundigt inden køb af TV. Vores kundecenter og sælgere kan være behjælpelige med yderligere information.

HEVC (High Efficiency Video Codec) er en ny videokodningsstandard. HEVC er for MPEG4 (H.264), hvad MPEG4 var for MPEG2: En ny videokodningsstandard, der har som mål at halvere den nødvendige bitrate i forhold til MPEG4, det kan fx betyder dobbelt så mange tv-programmer eller bedre billedkvalitet. HEVC-standarden (H.265) blev publiceret som endelig standard i april 2013.
En overgang fra MPEG4 til HEVC vil rumme alle de samme udfordringer (nye tv eller set top/zapper-bokse) og muligheder (bedre billedkvalitet, flere programmer) som overgangen fra MPEG2 til MPEG4. HEVC er allerede taget i brug til streamingtjenester på nettet, og vil også på sigt kunne bruges til nye programmer på satellit-tv, antenne-tv og kabel-tv.

Fra 2013 vil 800 MHz båndet blive åbnet op til brug af mobilt bredbånd. Dette vil medføre større risiko for at TV-seere kan opleve forstyrrelser på deres TV-modtagelse, enten som udfald i billedet eller helt mistet signal på visse kanaler. Alt efter hvordan man modtager TV-signalet kan der være forskellige ting man skal være opmærksom på, Vigtigst af alt er det at man sikrer gode afskærmede kabler og stik i husinstallationen, da dette er forbrugerens eget ansvar. Bemærk at du ikke nødvendigvis vil mærke eventuelle forstyrrelser pr. 1 januar 2013, men efterhånden som flere og flere benytter det nye trådløse net, kan forstyrrelser forekomme.

Den 9. februar 2016 slukkede YouSee for de sidste analoge kanaler. Det betyder at der kræves en digital TV-tuner (DVB-C) for at se YouSee kabel TV.

DVB-T2 gør det muligt for den danske Gatekeeper Boxer TV A/S at udsende HD-materiale via det terristiske sendenet (DVB-T). For at kunne modtage disse HD kanaler forudsætter det at man har et TV med DVB-T2 og MPEG4 samt CA-indgangen skal være med CI+, derudover kræver det at man har et Boxer abonnement som indeholder HD kanaler.

Det skal derudover nævnes at DVB-T2 standarden idag bruges i bla. Sverige, England samt Finland. Så hvis man er bosiddende et sted hvor de pågældende landes kanaler kan modtages via antenne, kan man købe et TV med DVB-T2 modtager og modtage disse kanaler. (Bemærk dog at Sverige nu benytter både VHF og UHFantenne systemet)

D. 11 januar 2012 lukkede DVB-T signalet på MPEG2 ned og derefter kræver det en MPEG4 tuner i dit TV eller digital boks for at kunne modtage TV signalet via almindelig antenne. Såfremt du er en del af en antenneforening eller på nogen måde er i tvivl er det en god ide at få dette kontrolleret.