Sammenligning af produkter Vælg op til 3 produkter, som du ønsker at sammenligne
 Sådan kommer du i gang med smart home!  Sådan kommer du i gang med smart home!

Sådan kommer du i gang med smart home!

Der er mange smart home-løsninger på markedet med forskellige slags systemer, apps og muligheder for styring. Vil du gøre hjemmet lidt smartere, men er usikker på, hvor du skal begynde? Bare rolig – i denne artikel får du det vigtigste at vide, hvis du er på udkig efter en god smart home-startpakke.

Automatisk styring af lyset, temperaturregulering efter udetemperaturen, avancerede sikkerhedsfunktioner – ikke så mærkeligt, at et smart home lyder så fristende! "Hvis bare jeg havde den tekniske kunnen ...", tænker du måske? Heldigvis kræver det ikke meget udstyr eller håndelag at komme i gang!

 Sådan kommer du i gang med smart home!

Begynd i det små

"Du skal ikke være teknisk interesseret eller have taget en kandidatgrad som ingeniør for at installere smart home i din bolig," siger Yngvar Pettersen fra Wattle. Først og fremmeste skal du vide, at et smart home kræver en 'hjerne' for at fungere – den kaldes en Hub. Hele huset kobles op på din Hub, og du styrer alle funktionerne via en app. Til en start har du derfor som minimum brug for en netværksrouter og en smartphone. Derudover skal du forbinde noget forskelligt udstyr, før dine smart home-løsninger kommer til at fungere.

"Mit bedste råd er at tænke langsigtet, og at du ikke behøver at have alting oppe at køre fra starten," siger Pettersen. Med det mener han, at du kan teste nogle af funktionerne som lys og varme af, før du går videre. "Du kan vente med sikkerhedsløsningerne, hvis det ikke har topprioritet for dig. I stedet kan du begynde med intelligente pærer og finde ud af, hvordan det fungerer," siger han. Det er dog vigtigt, at du ikke på forhånd afskærer dig fra nogle muligheder. "Investér i smart home-løsninger, der kan udvides, så du fremover kan gøre brug af flere funktioner, hvis det bliver nødvendigt," siger han. "Det ville være ærgerligt at gå i gang med smart home kun for at finde ud af, at du senere ikke kan gøre brug af de funktioner, du ønsker. Der kommer så meget nyt hele tiden, at du med garanti får lyst til at prøve mulighederne af."

 Sådan kommer du i gang med smart home!

Smart home-startpakke

Mange smart home-systemer gør brug af en app, som sammen med din Hub kontrollerer hele huset. Det betyder, at opdateringerne ligger i softwaren, selv om du også får brug for noget hardware til at starte med. Som smart home-startpakke anbefaler Pettersen, at man begynder i det små og udvider efterhånden. Du kan for eksempel købe en Hub og to intelligente pærer i én pakke eller en Hub og en smart-stikkontakt," siger han. En smart-stikkontakt kan bruges til alt det, du gerne vil styre – kaffemaskine, elpanel eller måske motorvarmeren i garagen.

"Næsten alle funktioner i hjemmet kan gøres smarte med styring," siger Pettersen. "Røgalarmer, bevægelsessensorer, vandfølere, dørlåse, kameraer – alt kan installeres, men du behøver ikke at tage det hele i brug på én gang. Ønsker du øget sikkerhed, kan du for eksempel installere små sensorer, så du altid ved, hvad der foregår. Du kan også installere kameraer. Sensorerne er også nyttige, hvis du vil spare på strømmen. "Har du glemt at lukke vinduet oven over elpanelet, kan sensorerne minde dig om det. Du kan indstille systemet til at slukke for varmen, hvis det sker," fortæller Pettersen.

Din smart home-styring leveres med smarte løsninger og indstillinger, som du kan tilpasse dine egne behov. Er du usikker på, hvordan du bedst udnytter mulighederne, kan du prøve dem af én ad gangen og udvide løsningen senere. Og husk: Vælg et system, du kan udvide i fremtiden – det sikrer dig det optimale smart home!

Læs om Elgigantens smart home-produkter: